Bratislava chystá zákaz heren. Potřebuje k tomu desetitisíce podpisů

Bratislava - Slovenská metropole se rozhodla bojovat s hazardem. Chce zakázat herny, kterých je dnes ve slovenské metropoli asi 230. Podle zákona to ale může udělat až poté, co petici za omezení hraní v obci podpoří třicet procent obyvatel. Pro hlavní město to znamená nasbírat asi 130 tisíc podpisů. Magistrát věří, že se mu to povede do konce roku.

Míst, kde jsou v Bratislavě hrací automaty a videoloterijní terminály, viděl Ivor Švihran po městě víc než dost. Napadlo ho, že udělá jejich mapu, aby zjistil, ve kterých čtvrtích je jich nejvíc. Nakonec ho ale překvapilo něco jiného než rozmístění heren. „Kde jsou koncentrovány herny, tam se zárověň objevují i záložny. Další věcí, které jsem si všiml, byly nebankovní společnosti a různé pochybné finanční instituce,“ podotýká Ivor Švihran, autor mapy bratislavského hazardu.

Do mapy proto začal ukládat i zastavárny a místa, kde lze získat rychlou půjčku. Zjistil, že tam, kde otevřou novou hernu, se brzy objeví i tyto typy provozoven. Že tam vznikají hlavně kvůli hráčům, je přesvědčen primář psychiatrické léčebny Jozef Benkovič. Ten už desítky let pomáhá gamblerům zbavit se závislosti, a tak dobře zná příběhy pádu do dluhové propasti. „Tyto subjekty spolu nekomunikují a půjčují jim peníze, které jsou neúměrně vysoké. Tito lidé nejsou schopní to do konce života splatit,“ tvrdí Benkovič.

Magistrát věří v zákaz heren do konce roku (zdroj: ČT24)

Zatímco lékaři jsou pro omezení her o peníze, společnosti provozující hazard jsou proti. Tvrdí, že v dnešních provozovnách je možné hráče kontrolovat. Zákaz by podle nich hraní nezabránil, ale jen ho přesunul do šedé zóny. „Máme ze zahraničí mnoho zkušeností, kdy právě prohibice způsobila masivní rozmach černého trhu a způsobila růst patologického gamblerství a podobné negativní jevy,“ míní Juraj Danielis, zástupce slovenského herního průmyslu.

Ze slovenské metropole se stává v regionu ostrov hazardu

Herny totiž nedávno omezili v sousedním Maďarsku i v blízké Vídni nebo v Brně. Bratislava je proto chce následovat. Navíc doufá, že bez heren pak skončí i zastavárny a nebankovní společnosti.

Slovenská metropole ročně získá na odvodech z hazardu v přepočtu víc než sto dvacet milionů korun. Zastupitelé města ale tvrdí, že výpadek v příjmech jim vykompenzuje snížení kriminality, které po zavření heren očekávají.