V Austrálii nalezeno tělo malé dívky. Pozornost se vrací k případu zmizelé Maddie

Canberra - Australská policie našla v kufru tělo světlovlasé dvou až čtyřleté dívky, která měřila asi 90 centimetrů a která mohla zemřít až před osmi roky. Okolnosti případu dávají vzpomenout na zmizení Britky Maddie McCannové, jejíž osud je po několika letech dosud nejasný. Britská policie již v souvislosti s nálezem kontaktovala australské úřady.

Kufr někdo odhodil asi před čtyřmi měsíci poblíž dálnice v buši, zhruba dva kilometry od obce Wynarka. V kufru byla vedle pozůstatků dítěte také krátká sukýnka a deka, sdělila policie v Jižní Austrálii. Podle ní ale „neexistují žádné důkazy“ naznačující, že by mrtvá byla McCannová. 

„Naznačovat nyní něco takového by bylo čirou spekulací určenou pouze k přilákání pozornosti,“ řekl policejní komisař státu Jižní Austrálie Grant Stevens. „Soustřeďujeme vyšetřování na Jižní Austrálii, ale budeme brát v úvahu jakékoli potenciálně pohřešované dítě. Dokud nezjistíme identitu tohoto dítěte, musíme nechat otevřené všechny možnosti,“ dodal. 

Detektiv Des Bray uvedl, že nalezená dívka s největší pravděpodobností zemřela násilnou smrtí. Podle policie šlo o bělošskou dívku ve věku mezi 2,5 a čtyřmi roky, která měla 17 centimetrů dlouhé blond vlasy a přišla o život v jiné lokalitě, než byly její pozůstatky objeveny. 

Kate McCannová před fotkou pohřešované dcery
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Britská policie, která vyšetřuje zmizení McCannové, kontaktovala po nálezu australské úřady. Loni detektivové z Londýna pomáhali v Portugalsku svým kolegům při pátrání po možných stopách Madeleinina zmizení, nic ale nenašli. 

Tříletá Madeleine McCannová se ztratila z apartmánu v turistickém komplexu Praia da Luz v květnu 2007 poté, co ji rodiče večer uložili do postele a odešli na večeři do blízké restaurace. Portugalská policie původně označila za podezřelé rodiče Madeleine, žádná oficiální obvinění proti nim ale nevznesla, a poté případ odložila. McCannovi jakákoliv obvinění vždy ostře odmítali a tvrdili, že dívku někdo unesl.

Případ hlavně v prvních měsících provázela rozsáhlá mediální a informační kampaň. McCannovy podpořila například spisovatelka Joanne Rowlingová, fotbalista David Beckham či tehdejší papež Benedikt XVI.

Rodiče Kate a Gerry McCannovi
Zdroj: ČT24/ČTK/AP