Skandální výroky s pozicí Trumpa nezahýbaly, mezi republikány vede

Washington - Kontroverzní miliardář Donald Trump i přes řadu skandálů během kampaně zlepšuje svou pozici mezi republikánskými kandidáty na prezidenta Spojených států. Od června si Trump v průzkumech veřejného mínění polepšil o šest procentních bodů a stojí tak nadále v jejich čele. Trumpa prý výsledek nepřekvapuje. „Lidi už unavují nekompetentní politici ve Washingtonu, kteří nedokážou s ničím pohnout,“ podotkl realitní magnát.

V posledním průzkumu CNN podpořilo Trumpa 18 procent dotázaných republikánských voličů. V závěsu za Trumpem se drží bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, kterému vyjádřilo podporu 15 procent dotázaných republikánských voličů. Třetí je guvernér Wisconsinu Scott Walker s podporou deseti procent voličů. Žádný jiný z celkových 16 kandidátů, kteří se chtějí zúčastnit republikánských primárek před prezidentskými volbami plánovanými na listopad příštího roku, nezískal dvoucifernou podporu.

Jak upozornila agentura Reuters, průzkum CNN se uskutečnil poté, co Trump pronesl množství skandálních výroků. Těmi posledními byly jeho poznámky z 18. července na adresu
republikánského senátora Johna McCaina, který v minulosti působil jako pilot amerického námořnictva a který byl během pětiletého pobytu v zajetí za války ve Vietnamu mučen. Trump prohlásil, že McCain není válečný hrdina, protože byl zajat.

Silnými slovy nešetří ve své kampani ani další republikánský kandidát Mike Huckabee. Oba v pondělí na tiskové konferenci v Addis Abebě kritizoval prezident Barack Obama. „Američané by si zasloužili něco lepšího,“ komentoval šéf Bílého domu kampaň republikánů. Podle něj se uchylují ke skandálním útokům a výstředním výrokům. Rétorika republikánů by podle Obamy byla směšná, kdyby nebyla tak smutná.

Kritiku si Trump vysloužil i označením Mexičanů za násilníky

Donald Trump vyvolal vlnu negativních reakcí hned svým projevem v polovině června, ve kterém potvrdil, že bude příští rok kandidovat na amerického prezidenta. Během svého proslovu totiž obvinil Mexiko, že do USA posílá muže, kteří ve Spojených státech znásilňují ženy, a další zločince. „Dovážejí drogy, zatahují do země zločinnost, jsou to násilníci, domnívám se, že někteří z nich jsou dobří, ale mluvím s pohraniční stráží a ti mi říkají, co se k nám dostane za lidi,“ uvedl tehdy Trump. Dodal, že v případě svého vítězství ve volbách má v plánu na hranici s Mexikem postavit obří zeď.

Donald Trump na tiskové konferenci v Texasu
Zdroj: Reuters/Rick Wilking

Kvůli Trumpovým výrokům na adresu Mexičanů se jeho podniky dočkaly bojkotu nejen ze strany mexických, ale i některých amerických společností. Za své dřívější výroky o Mexičanech se prý Trump ale omlouvat nehodlá.

Trump zaútočil i na demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou, která se kvůli jeho slovům o Mexičanech hlasitě vymezila vůči republikánům a prohlásila, že strana by měla na Trumpovy výroky reagovat rázněji. „Hillary Clintonová byla jasně nejhorší ministryní zahraničí v dějinách země. Prohraje a tím, kdo ji porazí, budu já,“ reagoval Trump.

Trumpova slova o Mexičanech vyvolala nevoli mezi lidmi
Zdroj: ČTK/AP/Kathy Willens

Trump překvapil i na Twitteru, a to snímkem s vojáky v uniformách SS

Rozruch vyvolala také fotografie, která se objevila na twitterovém účtu Trumpa. Šlo o snímek s americkou vlajkou, která je překryta Trumpovým portrétem, stodolarovými bankovkami, záběrem na Bílý dům a pochodujícími vojáky. Vlajku doprovází slogan: „Potřebujeme opravdové vedení. Potřebujeme výsledky. Ať začne Amerika zase fungovat!“

Po podrobnějším prozkoumání fotografie se nicméně ukázalo, že pochodující vojáci mají na pažích říšskou orlici a minimálně jeden z vojáků má podle expertů uniformu s maskáčovým vzorem používaným nacisty. Britský deník The Guardian uvedl, že se jedná o snímek běžně přístupný na internetu, na němž nejsou skuteční vojáci oddílů SS, ale skupina mužů oblečená do jejich uniforem. Vedení Trumpovy kampaně tweet následně odstranilo a vinu svalilo na
„mladého stážistu“, který se za údajný omyl omluvil.

Na výši mého majetku nestačí kolonky ve formuláři, nechal se slyšet Trump

Realitní magnát a uchazeč o republikánskou nominaci na souboj o post prezidenta USA Donald Trump se nijak netají hodnotou svého majetku. Podle svého finančního přiznání vlastní majetek za víc než 10 miliard dolarů. Majetkové přiznání Trump zaslal americké federální volební komisi. Upozornil ji ale, že "formulář není určen pro osoby s tak rozsáhlým
majetkem„. Například částku 1,5 miliardy dolarů jako hodnotu jedné ze svých nemovitostí musel prý Trump vepsat do kolonky “50 milionů a víc". To pak celkové číslo zkresluje, stěžoval si.

Miliardář dosud nikdy nezastával žádnou veřejnou funkci a výše jeho majetku byla po léta předmětem spekulací a sporů. Sám Trump kdysi zažaloval jednoho redaktora za to, že jeho realitní říši ohodnotil příliš nízko. Časopis Forbes, který je v odhadování majetku uznávanou autoritou, obviňuje Trumpa z přehánění a tvrdí, že hodnota jeho majetku nepřesahuje čtyři
miliardy.