Poslední obžalovaný v kauze Madoffových podvodů dostal půl roku

Šestiměsíční trest vězení vynesl americký soud nad posledním obžalovaným v případu kdysi úspěšného finančníka Bernarda Madoffa. Sedmasedmdesátiletý Irwin Lipkin, který je upoután na vozík, před soudem přiznal, že coby finanční kontrolor falšoval dokumenty, a pomáhal tak ukrýt Madoffovy podvody před zraky úřadů. Omluvil se soudu a všem ostatním, kterým mohly ublížit věci, které udělal.

Madoffova podvodná hra připravila klienty o miliardy dolarů. Trestní řízení v tomto případu trvalo přes šest let. Soudy za tu dobu uznaly vinnými 15 lidí, včetně samotného Madoffa, který býval jedním z nejbohatších mužů na Wall Street. Soud jej v létě 2009 poslal na 150 let za mříže.

Lipkin byl jedním z Madoffových prvních zaměstnanců a v letech 1964 až 1998 pracoval v jeho firmě jako kontrolor. Vinu před soudem přiznal už před třemi lety, podobně jako jiní obžalovaní ale tvrdil, že o Madoffových rozsáhlých podvodech nevěděl.
Obhajoba uváděla, že soud by Lipkina neměl posílat za mříže vzhledem k jeho chatrnému zdraví a k tomu, že o celkovém rozsahu Madoffových podvodů nevěděl. Vláda ale Lipkina vinila, že se snaží svou roli co nejvíce bagatelizovat, a tvrdila, že trest odnětí svobody je přiměřený.

Soudkyně manhattanského soudu Laura Taylorová Swainová odsoudila Lipkina kromě půlročního vězení také k trestu domácího vězení, kde má strávit rok a půl. Uvedla přitom, že kdyby byl Lipkin mladší a v lepší kondici, byl by prý trest mnohem tvrdší.

Na Madoffa se dlouhá léta pohlíželo jako na respektovaného finančníka. Své pověsti hojně využíval a několik desítek let od investorů snadno získával za příslib vysokého zhodnocení velké finanční obnosy. Koncem roku 2008 ale vyšlo najevo, že 16 tisíc lidí oklamal takzvaným pyramidovým systémem, kdy investoři svěřují fondu peníze, aby byly zhodnoceny. Provozovatel fondu ale peníze dál neinvestuje a prvním klientům vyplácí výnosy z peněz těch, kteří do systému vstoupili později. V okamžiku, kdy investoři chtějí peníze zpět, se systém zhroutí. Madoff byl odsouzen ke 150 letům vězení za zpronevěru 65 miliard dolarů.