Pravý sektor volá po pádu vlády a vyhlášení válečného stavu

Kyjev - Stovky stoupenců krajně pravicové formace Pravý sektor demonstrovaly na kyjevském Majdanu proti vládě. Vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš chce podle listu Ukrajinska pravda referendum o nedůvěře parlamentu, vládě i prezidentovi. Navrhuje také vyhlášení válečného stavu a vypovězení minských dohod, blokádu povstaleckých území a povolení dobrovolnických jednotek.

Jaroš podle svých slov nepomýšlí na násilné svržení stávajícího režimu. „Nechceme destabilizovat situaci ve státu využitím síly, protože víme, co jsou zbraně,“ řekl. Případného ozbrojeného střetu mezi Pravým sektorem a nynější vládou by podle něj mohl využít ruský prezident Vladimir Putin.

Šéf Pravého sektoru mluví o „nové fázi ukrajinské revoluce“

Jaroš ale pohrozil akcemi občanské neposlušnosti, pokud úřady nepřestanou s pronásledováním jeho organizace. Ohlásil také záměr začít od středy vytvářet regionální štáby pro organizaci referenda o nedůvěře vůči stávajícímu režimu. Vláda, která nastoupila po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, byla podle Jaroše pouhou změnou jmen,
ale poměry v zemi se nezměnily. „Jsme organizovaná revoluční síla otvírající novou fázi ukrajinské revoluce,“ prohlásil.

Pravý sektor podle tisku disponuje dvěma bojovými prapory na frontě v Donbasu na východě země i několika dalšími „náhradními“ jednotkami a výcvikovými středisky po celé zemi.   

Nedávno se ozbrojenci z Pravého sektoru dostali do ozbrojeného konfliktu s konkurenčním gangem a policií v Mukačevu na západě Ukrajiny, který si vyžádal několik obětí na životech. V pozadí prý byl spor o výnosy z pašování. Několik střelců zapojených do tohoto incidentu se údajně stále skrývá v karpatských horách.   

Prezident Petro Porošenko po incidentu prohlásil, že veškeré nezákonné ozbrojené formace vytvořené politickými stranami je nezbytné odzbrojit.

Co je Pravý sektor zač? 

Ultranacionalistická organizace patřila k hnacím silám loňského převratu v Kyjevě a výrazně se angažovala při obraně východní Ukrajiny. 

V loňských parlamentních volbách Pravý sektor neuspěl - strana s 2,3 procenta hlasů zůstala pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do sněmovny. Jediným jejím zástupcem ve sněmovně se stal Jaroš, který zvítězil v jednom z volebních okruhů, kde se hlasovalo většinovým systémem.