Calais začínáme mít pod kontrolou, ujišťuje ministr

Situaci ve francouzském Calais se podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda daří stabilizovat. Obě země v posledních dnech učinily mimořádná opatření. Posílení bezpečnostních plotů a navýšení počtu hlídek prý odvrátilo největší krizi. Každou noc se tunelem do Británie snaží dostat stovky běženců. Už devět jich za poslední měsíc zemřelo.

"Od vrcholu z minulého týdne se počet nelegálních migrantů snížil. Ve spolupráci s Francií jsme přistoupili ke krokům, které začínají mít efekt," zmínil ministr. "Ploty, víc hlídek, všechny tyhle věci zpomalí ten nápor a my se s tím problémem vypořádáme," dodal.

Navzdory Hammondovým slovům Francie i v noci na dnešek zaznamenala na 600 dalších pokusů proniknout do Británie. Jde však o výrazně menší množství než ještě před několika dny. Nutná inspekce v tunelu nicméně způsobila zdržení dopravy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Společnost Eurotunnel, která podmořské spojení mezi Francií a Británií spravuje, oznámila, že byla nucena provést inspekci v jižní části tunelu kvůli blíže neurčené "anomálii", která zdržela dopravu. Provoz byl proto odkloněn do severního tunelu. Z britské strany je zpoždění dvouhodinové a z francouzské hodinové.

Policie upřesnila, že v noci na úterý bylo v místě zaznamenáno kolem 500 migrantů a 600 pokusů o proniknutí do tunelu. Policisté běžence z místa většinou jen vytlačili, zhruba dvacítku agresivních osob ale zadrželi.

V terminálu tunelu má být 100 strážců navíc (zdroj: ČT24)

Dnešní bilance představuje výrazný pokles proti noci z neděle na pondělí, kdy úřady zaznamenaly 1700 pokusů dostat se touto cestou do Británie. Podle policie to může být díky přítomnosti aktivistů skupiny za svobodu pohybu NO border provázené provokacemi, protože migranti chtějí raději méně pozornosti.

K neblahé situaci panující na hranicích obou zemí přispívají i zahraniční řidiči kamionů, kteří si nechají platit za převážení uprchlíků přes hranice. V červnu byl podle listu Sunday Mirror za to poslán na tři a půl roku za mříže devětapadesátiletý český řidič, který se loni v prosinci ve své dodávce pokoušel do Británie propašovat sedm ilegálních migrantů.