Obyvatelé Gabčíkova se vyslovili proti přijetí uprchlíků

Obyvatelé Gabčíkova na jihu Slovenska v referendu odmítli dočasné přijetí pěti set uprchlíků pobývajících v Rakousku. Nesouhlas vyjádřilo téměř 97 procent hlasujících. Slovenské ministerstvo vnitra už upozornilo, že se výsledkem referenda řídit nemusí.

Na 4300 voličů v Gabčíkovu mělo příležitost odpovědět na otázku znějící: „Jste proti zřízení dočasného utečeneckého tábora pro migranty v účelovém zařízení Slovenské technické univerzity?“ Hlasovat jich podle předsedy komise Teodora Bodoa v klidné atmosféře a bez incidentů nakonec přišlo 2603, tedy přes 58 procent. Jen 102 z nich prý se zřízením tábora souhlasilo.

Referendum bylo uspořádáno poté, co podle starosty obce téměř 3150 lidí podepsalo petici, v níž protestují proti dočasnému ubytování běženců. Ministerstvo vnitra dalo předem na vědomí, že do příprav ani průběhu hlasování nebude zasahovat. Michaela Paulenová z tiskového odboru vysvětlila, že podle zákona patří organizace referenda do výkonu samosprávy. „Znamená to, že pro obec je místní referendum právně relevantní. Ministerstvo vnitra jako orgán státu ale není výsledky referenda vázáno a zákon mu neukládá na jejich základě konat.“

Slovensko se zavázalo poskytnout ubytovací kapacity pro 500 lidí, kteří žádají o azyl v Rakousku a pobývají v přeplněném táboře Traiskirchen. Memorandum o jejich dočasném ubytování podepsali ministři vnitra obou zemí 21. července ve Vídni. „V tuto chvíli je v azylovém zařízení v Gabčíkovu všechno připravené na příchod uprchlíků z Rakouska, včetně pokojů, postelí i zaměstnanců,“ informovala Paulenová. Přesný termín příchodu prvních 250 dočasných azylantů z Rakouska však ještě není znám.

Ministerstvo vnitra také uvedlo, že nerozumí panice, která kolem příjezdu uprchlíků do Gabčíkova vzniká. Připomnělo, že v obci se nachází azylové zařízení již od roku 1994 a od té doby v něm pobývaly tisíce cizinců, údajně bez jakýchkoli problémů. „Lidé chtějí žít v klidu a v bezpečí. Na obec s 5000 obyvateli je několik stovek utečenců už moc,“ reagoval v rozhovoru pro server Sme.sk starosta Iván Fenes. Podle předsedy petičního výboru Zoltána Jakuse spočívá hlavní problém v tom, že objekt, který dříve sloužil jako ubytovna, není ohrazený.

Ministerstvo podle Hospodárských novin slíbilo, že po dobu pobytu dočasných „rakouských“ azylantů v Gabčíkovu bude posílena ostraha objektu. Financovat to má rakouská strana, se kterou Slovensko dohodlo, že pokud migranti poruší zákony, ihned se vrátí do tábora v Rakousku. „Nepředpokládáme, že budou dělat problémy. Jakékoli porušení zákona by jim zásadně zkomplikovalo přístup k udělení azylu,“ dodala Paulenová.
Další petiční akce proti zřízení utečeneckého tábora se podle listu Pravda odehrává v obci Ladce u Ilavy, kam by měli přijít uprchlíci ze Sýrie. Není vyloučeno, že i tam se bude konat místní referendum.