Nacistický zločinec Karkoc se pro chatrné zdraví vyhne vyšetřování

Němečtí žalobci odložili na neurčito vyšetřování údajného nacistického zločince Michaela Karkoce. Šestadevadesátiletý bývalý tesař žijící v americkém státě Minnesota údajně není zdravotně způsobilý sledovat proces. Ukrajinský rodák velel jednotce SS a podílel se na nacistických zvěrstvech. Konkrétně se jeho útvaru klade za vinu vyhlazení polské obce Chlaniów, kde - prý v odvetě za zabití důstojníka SS - Karkocovi podřízení v roce 1944 pobili 44 mužů, žen a dětí.

Mnichovský prokurátor Peter Preuss řekl, že rozhodnutí jeho úřadu se opíralo o obsáhlou lékařskou dokumentaci doktorů z geriatrické kliniky v USA. Tamní lékaři prý poskytli úplný posudek Karkocova zdravotního stavu v uplynulých letech a ten dále posoudil lékařský expert v Německu. "Není pochyb o pravosti dokumentace o jeho léčení," řekl Preuss, který odmítl poskytnout podrobnosti na Karkocův zdravotní stav s ohledem na ochranu soukromí.

Německo začalo Karkoce vyšetřovat poté, co agentura AP v roce 2013 zveřejnila článek o působení muže u Ukrajinské sebeobranné legie podléhající SS. Podle historických dokumentů vypalovala vesnice plné žen a dětí. Několik let po 2. světové válce prý Karkoc lhal americkým imigračním úřadům, aby se mohl usadit v USA.

Německá justice v poslední době stíhá podezřelé válečné zločince bez ohledu na jejich vysoký věk. Naposledy v polovině července soud v severoněmeckém Lüneburgu uložil bývalému dozorci v nacistickém koncentračním táboře Osvětim, 94letému Oskaru Gröningovi, čtyři roky vězení.