Zastřelením lva Cecila se už zabývají americké úřady

Američana, který zastřelil slavného afrického lva Cecila, vyšetřují úřady v USA kvůli možnému porušení zákona o ochraně přírody.;crop; Zubař Walter James Palmer nechat lva vylákat mimo chráněné území, aby ho mohl zastřelit. Zimbabwe, kde k zastřelení došlo, už požádala o Palmerovo vydání kvůli nelegálnímu lovu. Petici za jeho vydání už v USA podepsalo přes 100 tisíc lidí.

Zimbabwská ministryně životního prostředí Oppah Muchinguriová řekla že si Palmer zaplatil za nelegální lov a měl by za to být souzen v Zimbabwe. Na tiskové konferenci o něm mluvila jako o "zahraničním pytlákovi". Podle ní už prokuratura zahájila kroky k vydání zubaře z USA. Podle ministryně se Palmer rychle "vypařil" ze Zimbabwe zpět do USA, takže ho nebylo možné zadržet.

Federální úřady začaly vyšetřovat, zda Palmer neporušil americký zákon zakazující platit za ilegální odstřel divokých zvířat. Lev Cecil nosil obojek s GPS údaji, které umožňovaly sledovat jeho pohyb. Byl zahrnut do projektu Oxfordské univerzity. Palmer a jeho průvodci se podle ochranářů pokusili neúspěšně obojek zničit.

Smrt třináctiletého zimbabwského lva vyvolala velký mediální ohlas. Podle zimbabwských činitelů podplatil Palmer dvojici mužů, aby vylákali chráněnou šelmu mimo národní park, kde je lov zakázán, a on ji mohl odstřelit. Palmer se k činu přiznal a dal najevo lítost, zároveň však prohlásil, že byl přesvědčen, že zákon neporušuje.

V případu Cecila se vymluvil na své průvodce, jejichž radou se prý řídil. Netušil údajně nic o tom, že jde o známé zvíře. Jedním z průvodců byl Theo Bronkhorst, který byl zatčen a obviněn z toho, že nezabránil ilegálnímu lovu. Na soud, který je naplánován na začátek srpna, čeká na svobodě, protože složil kauci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Britskému listu The Telegraph Bronkhorst události podrobně popsal. Řekl, že 1. července se vydal na lov s Palmerem, se synem Zanem, který je profesionální lovec, a se stopařem. Našli prý mrtvého slona, kterého použili jako návnadu a zakryli ho větvemi a trávou. Nejprve se přiblížila lvice, ale odešla, pak přišel Cecil. Palmer prý po něm střelil z luku, a lev odešel. Bylo deset hodin večer a Bronkhorst měl podezření, že je lev raněn. Muži odešli domů a ráno se vrátili, aby lva vyhledali. Našli ho v devět hodin ráno zraněného a Palmer ho pak zastřelil. Až pak si prý všimli, že má obojek.

Zubař čelí i vlně nevole ze strany americké veřejnosti, když se pod petici adresovanou prezidentu Baracku Obamovi požadující jeho vydání podepsalo již více než 100 tisíc lidí, což je limit pro to, aby se požadavkem začal zabývat Bílý dům. Obamův mluvčí Josh Earnest dnes oznámil, že prezidentův úřad petici prozkoumá, nicméně rozhodnutí o případném vydání je na ministerstvu spravedlnosti.

Palmer měl kvůli svému loveckému koníčku potíže už v minulosti. V roce 2006 údajně zabil v americkém státě Wisconsin medvěda baribala mimo honební oblast, posléze ho převezl a tvrdil, že ho skolil v povolené zóně. Dostal kvůli tomu roční podmínku a pokutu téměř 3000 dolarů (zhruba 74 tisíc korun).

Vydáno pod