Soud s ukrajinskou pilotkou Savčenkovou byl krátce po zahájení přerušen

Za zavřenými dveřmi začaly u rostovského soudu předběžné výslechy v rámci procesu s ukrajinskou vojenskou pilotkou Naděždou Savčenkovou. Ruské úřady ji viní z vraždy dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Ostře sledovaný soudní proces byl krátce po zahájení přerušen.

V sobotu byla 34letá Savčenková převezena z vazební věznice v Moskvě do zařízení poblíž ruského města Doněck u Rostova na Donu nedaleko ukrajinské hranice. Důstojnice ukrajinského letectva, která byla mezitím ve své vlasti zvolena poslankyní, obvinění odmítá. I přesto jí hrozí 25 let vězení.

Místní soudce řízení pozastavil, než oblastní soud v Rostovu rozhodne o příslušnosti případu. Stalo se tak na žádost obhajoby, která usiluje o přenesení procesu do Moskvy. Soud také povolil Savčenkové schůzku s matkou a sestrou.

Savčenkovou drží ruské úřady ve vazbě od června loňského roku. Koncem minulého týdne byla podle ruské ombudsmanky Elly Pamfilovové po více než roce převezena z ruské metropole do věznice ve městě Novočerkassk. To leží sto kilometrů od ruského města Doněck u Rostova na Donu nedaleko ukrajinské hranice, kde s ní před polednem místního času začalo předběžné řízení. U městského soudu panovala zpřísněná bezpečnostní opatření. Přítomné reportéry ani západní diplomaty, kteří chtěli procesu přihlížet, soudce do síně nevpustil.

  • Spolupracovník ČT Jiří Just o počátečním incidentu: "V červnu 2014 došlo k boji mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Boj skončil pro ukrajinské síly nešťastně, bylo zajato několik příslušníků dobrovolnické jednotky Aidar včetně zmiňované pilotky Naděždy Savčenkové. V té době došlo i k nešťastné události, kdy při minometném ostřelování zemřeli dva ruští novináři televize Rossija. Když ruská strana hledala obviněné, tak si vybrala Naděždu Savčenkovou, která měla navádět minomety na ruské novináře."

Jak ale Jiří Just upozornil, je obžaloba problematická vzhledem k tomu, že vůbec neproběhlo vyšetřování na místě činu. Ukrajina totiž na své území, kde novináři zahynuli, ruské vyšetřovatele nepustila.

Savčenkové zpřísnili obvinění a zamítli porotu

Počátkem července navíc ruští vyšetřovatelé v obvinění přitvrdili. Původně byla Savčenková obviněna ze spoluúčasti na zabití zmíněných dvou ruských novinářů, nově však čelí přísnějšímu obvinění z jejich vraždy. Podle jednoho z jejích obhájců Nikolaje Polozova navíc vyšetřovatelé zamítli všechny žádosti jeho klientky, včetně té, aby ji soudila porota.

Předpokládá, že se tak stalo proto, že případy obviněných žen ze zabití či vraždy dvou a více osob byly počátkem roku vyjmuty z jurisdikce porotních soudů, protože ženy prý nemohou být v Rusku odsouzeny na doživotí. "Muži mohou být souzeni před porotou, ženy nikoliv. Považujeme to za nezákonné a hodláme to napadnout," řekl advokát.

  • Redaktor ČRo Plus Libor Dvořák je vzhledem k událostem, které předcházely samotnému soudu, přesvědčen, že výsledek je předem daný. "Lze očekávat, zřejmě i obhajoba počítá s tím, že paní Savčenková dostane 25 let bez ohledu na to, zda jí bude prokázána vina," podotkl.

Letkyně držela v ruské cele dlouhou hladovku, několikrát byla hospitalizována. O její propuštění žádaly Kreml nejen ukrajinské politické špičky, ale i nejvyšší představitelé několika západních států včetně Spojených států a Velké Británie. Savčenkové u ruské justice dosud nepomohlo ani to, že byla mezitím zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu za stranu Baťkivščyna. Obhajoba se pokoušela odkázat na imunitu, avšak neuspěla, protože v době, kdy se měl čin stát, ještě Savčenková ukrajinskou zákonodárkyní nebyla.

Moskva tvrdí, že Savčenkovou drží ve vazbě legálně. Ukrajina proto s pomocí OSN a Západu usiluje o její propuštění na základě minské dohody stanovující kromě příměří mezi ukrajinskou vládou a proruskými separatisty na východě země i výměnu všech zajatců na základě principu "všichni za všechny".

V únoru nejedli ani europoslanci

Solidaritu s vězněnou ukrajinskou pilotkou se v únoru rozhodli vyjádřit také poslanci Evropského parlamentu. Protestní štafetovou hladovku iniciovala česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Podle ní je Savčenková nevinná a obvinění ruské strany jsou vykonstruovaná.

  • Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) v Interview ČT24: „Byla bych naivní, kdybych si myslela, že řetězová hladovka něco změní. Je to ale jeden z hlasů, které musí zaznívat a musí říkat, že Ukrajina má být svobodná a že si to myslí lidé napříč politickým spektrem a napříč zeměmi Evropské unie.“

Součástí parlamentního protestu byl i dopis, který každý z hladovějících poslanců adresoval ruskému velvyslanci při EU Vladimiru Čižovovi. Europoslanci v něm žádali Rusko, aby Savčenkovou propustilo. Nejednalo se přitom o první iniciativu. Jednašedesát europoslanců ženu před časem podpořilo také v dopise adresovaném přímo do rukou Vladimira Putina.

Chystá se výměna za ruské zajatce?

Ukrajinská prokuratura den před procesem začala stíhat sedm Rusů, zapletených do údajného únosu Savčenkové, za což jim hrozí až deset let vězení. Jména podezřelých nesdělila. Prý jde o vysoce postavené hodnostáře, včetně tří soudců, kteří na Ukrajinku uvalili vazbu, dvou vyšetřovatelů a náměstka ruského ministra zahraničí. Tento krok má prý napomoci k objektivitě soudu nad Savčenkovou.

Jeden z ruských advokátů Savčenkové Mark Fejgin ráno v ukrajinské televizi tvrdil, že obě země prý jednají o výměně ženy za dva zajaté příslušníky ruských speciálních sil. Četař Alexandr Alexandrov a kapitán Jevgenij Jerofejev byli 16. května zajati ukrajinskými vojáky u města Ščasťa v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že oba muži sice bývali vojáky, nyní ale nejsou v aktivní službě. Mezitím ukrajinští pohraničníci prý zajali dalšího ruského důstojníka. Podle Fejgina by výměna byla nejlepším východiskem ze situace. Mezi oběma státy stále platí dohoda umožňující odeslat Savčenkovou po odsouzení k odpykání trestu do vlasti. "Dostane 25 let. Až ji odsoudí, Moskva bude moci bez ztráty tváře vyměnit Savčenkovou za své vojáky, které zajali Ukrajinci. To je nejpravděpodobnější konec příběhu," předpověděl další obhájce Ilja Novikov v listu Gazeta Wyborcza.

Městský soud v ruském Doněcku
Zdroj: ČT24