PODÍVEJTE SE: Úprk drogového bosse z mexické věznice

Ciudad de Méxiko - Mexická vláda zveřejnila video, které zachycuje sobotní útěk drogového bosse Joaquína Guzmána z přísně střežené věznice Altiplano. Na nahrávce z bezpečnostní kamery je vidět, jak Guzmán několikrát přejde od své postele v cele k prostoru s toaletou a sprchou, než se skloní a zmizí vybudovaným tunelem. V něm měl připravenou motorku a na konci tunelu žebřík, kterým se dostal do opuštěné budovy uprostřed polí.

58letý Guzmán přezdívaný „El Chapo“ (Prcek) proklouzl z cely malou dírou v podlaze, skrytou za přepážkou, která oddělovala koupelnu od zbytku cely. Podle mexických úřadů využil „slepé místo“, které je mimo dosah bezpečnostních kamer, aby bylo respektováno soukromí vězně. Podle šéfa mexického úřadu pro bezpečnost Monteho Alejanda Rubida nebylo ani přecházení Guzmána po cele ničím podezřelým. „Je to přirozené chování pro vězně, kteří jsou dlouhodobě zadržováni v malém prostoru,“ řekl Rubido na tiskové konferenci.

Na zveřejněném videozáznamu je vidět také 1,5 kilometru dlouhý tunel, kterým se Guzmán dostal na svobodu. V tunelu měl připravený motocykl připevněný k železnému vozíku, který se pohyboval po speciálním kolejovém systému. Na konci tunelu na něj čekal dřevěný žebřík, který vedl do budovy uprostřed polí. Prokurátoři už vyslechli majitele pozemku, na kterém budova stojí, aby zjistili, kdo si ji koupil nebo pronajal.

Stavba tunelu byla pečlivě naplánovaná a trvala nejméně rok: to znamená, že s jeho konstrukcí se asi začalo prakticky hned poté, co byl Guzmán v únoru 2014 po 13 letech na útěku dopaden. Americká protidrogová služba DEA údajně o plánech na útěk věděla, netušila však nic o jejich konkrétním provedení.

Po Guzmánovi pátrají tisíce policistů, ve vazbě je 22 zaměstnanců věznice

Po Guzmánovi, který je na bezpečnostní kameře viděnt naposledy v sobotu ve 20:52 místního času (v neděli v 03:52 SELČ), už třetí den marně pátrají tisíce policistů. Úřady zastavily lety z letiště Toluca, které je nejblíže věznici, a zvýšily ostrahu na dalších letištích v zemi. Ve vazbě je 22 zaměstnanců věznice, kteří jsou podezřelí, že ke Guzmánovu útěku přispěli. Mexická vláda vypsala odměnu 3,8 milionu dolarů na dopadení Guzmána.

Drogový boss už má s útěkem z věznice zkušenost

Guzmánovi se útěk z vězení zdařil už v roce 2001 a mexické úřady ho znovu dopadly až o 13 let později. Útěk je ranou pro vládu prezidenta Enriqua Peni Nieta, která byla oceňována za nekompromisní postup vůči drogovým bossům. Mexický ministr vnitra Miguel Ángel Osorio už v pondělí prohlásil, že Guzmán měl nepochybně komplice mezi dozorci a dalšími zaměstnanci káznice, která se nachází nedaleko mexické metropole.

Guzmán, šéf nechvalně proslulého drogového kartelu ze Sinaloy, patří mezi nejmocnější drogové překupníky na světě. Jeho kartel kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem ve Spojených státech. V roce 2009 vyčíslil magazín Forbes Guzmánův majetek na více než miliardu dolarů a zařadil ho tehdy na seznam nejbohatších lidí na světě.