Sikorski o odposleších: Teď má být politik hodný hošík 24 hodin denně

K vynucenému odchodu z veřejného života teď stačí jediný nekorektní vtip v soukromém rozhovoru, postěžoval si Radoslaw Sikorski v prvním interview po svém odchodu pro polskou verzi časopisu Newsweek. Nejprve Sikorski skončil jako polský ministr zahraničí, v červnu odstoupil z čela dolní komory polského parlamentu. Cílem bylo zvýšit důvěru v současnou vládní stranu poškozenou aférou s odposlechy.

Čtyři měsíce před parlamentními volbami musel Radoslaw Sikorski odstoupit z vedení Sejmu spolu s třemi vládními ministry. Demise měly napravit pověst politického uskupení, kterou pošramotila aféra s odposlechy politiků z jedné varšavské luxusní restaurace. Pořídil je číšník a v loňském roce je zveřejnil týdeník Wprost. Aktéři schůzek si na záznamu vyprávěli sprosté vtipy a nevybíravě komentovali své polské i zahraniční partnery. Sikorski třeba ostře mluvil o britském premiérovi Davidu Cameronovi.

Podle Sikorského by neměl být problém říci pár vtipů

Sorski si myslí, že doplatil na to, že „nikdy nebyl hodný hoch“ a vždy říkal, co si myslí. Výjimkou byly chvíle, kdy jako ministr zahraničí vedl diplomatická jednání. Teď ale politik má být „hodný hošík 24 hodin denně“, postěžoval si v polském vydání časopisu Newsweek. „Pokud stačí jeden kasárenských vtip u skleničky, aby tě - bez ohledu na schopnosti a výsledky - vyřadili z veřejného života, pak se obávám, že tato cena (za účast v politice) je příliš vysoká,“ řekl.

Kdyby se prohřešky týkaly nějakého zločinu, chápal by to. Nicméně ze stovek hodin odposlechnutých rozhovorů se ukázalo hodných zveřejnění jen pár „ošklivých slov a drbů“. Za pár výrazů se stydí, ale „ať hodí kamenem ten, kdo u večeře nevykládal vtipy, anebo se nenechal unést fantazií,“ poznamenal. Uvedl, že kdyby prý někdo nahrál obnovitele polského státu, maršála Józefa Pilsudského, jak se u večeře baví se svými důstojníky, taky by zaslechl pár silnějších výrazů.