Soud přiznal gayům a lesbám právo na sňatek všude v USA

Nejvyšší soud Spojených států rozhodl v těsném hlasování, že gayové a lesby ve všech 50 státech unie mají právo uzavírat sňatky. Dosud sňatky osob stejného pohlaví umožňovalo 37 států. Po verdiktu nejvyšší soudní instance bude muset od jejich zákazů upustit i zbylých 13 států na jihu a jihozápadě USA.

Nejvyšší soud konstatoval, že ústava zaručuje homosexuálním párům v celé zemi právo na sňatek. Devítičlenný senát Nejvyššího soudu USA rozhodl ve prospěch homosexuálů poměrem hlasů pět ku čtyřem.

Pověstným jazýčkem na vahách byl soudce Anthony Kennedy, jehož hlas často rozhoduje v těsných verdiktech, kdy proti sobě stojí čtyři konzervativně orientovaní soudci a čtyři jejich více liberálně smýšlející kolegové.

Soudce Anthony Kennedy: „Gayové, kteří usilují o sňatek, tím žádají o rovné zacházení a důstojnost v očích zákona. Ústava jim dává toto právo a neodepírá jim manželství, jednu z nejstarších (právních a společenských) institucí.“

Nesouhlasné stanovisko veřejně prezentovali čtyři odpůrci z řad rozhodujících soudců. Jeden z nich, Antonin Scalia, označil verdikt za „hrozbu pro americkou demokracii“.

Prezident Barack Obama sdělil prostřednictvím Twitteru, že verdikt považuje za významný krok na cestě ke zrovnoprávnění gayů a leseb. A twitterový účet Bílého domu se následně „obléknul“ do duhové barvy.

Poté Obama telefonicky hovořil s Jamesem Obergefellem, jenž byl v případu žalující stranou a u soudů různých instancí se domáhal, aby byl uznán jako vdovec po svém zesnulém partnerovi Johnu Arthurovi. „Jsem na vás opravdu hrdý; vím, že jste dal skvělý příklad lidem a že jste vyvolal trvalou změnu v této zemi,“ řekl Obama v rozhovoru, který živě přenášela televize CNN.

Před budovou Nejvyššího soudu ve Washingtonu se podle amerických médií shromáždily tisícovky zastánců sňatků osob stejného pohlaví. Po oznámení průlomového rozhodnutí lidé propukli v jásot a objímali se. Také provolávali „Láska zvítězila“ a zpívali americkou hymnu.

  • Které státy dosud neuznávaly legální status sňatků osob stejného pohlaví? Severní Dakota, Jižní Dakota, Nebraska, Missouri, Arkansas, Texas, Mississippi, Louisiana, Georgia, Kentucky, Tennessee, Ohio, Michigan.

  • Ve Spojených státech je nyní odhadem 390.000 sezdaných homosexuálních dvojic, uvedl Williamsův institut při Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Dalších 70.000 párů by mohlo sňatky uzavřít v příštích třech letech.