Italové zatkli teroristu podezřelého z masakru v Péšávaru

Italská policie zatkla v Římě Pákistánce stíhaného kvůli údajnému podílu na atentátu v Péšávaru v roce 2009. Při atentátu na tržišti v pákistánském městě tehdy zahynulo 137 lidí a přes 200 dalších bylo zraněno.

36letého muže zatkla speciální protiteroristická jednotka po příletu z Islámábádu na římské letiště Fiumicino. V Itálii prý žil už delší dobu a údajně u sebe po nějakou dobu ukrýval také muže, který měl plánovat teroristický útok na území Itálie. Jeho identitu policie zatím nezná, údajně se ale stále nachází na italském území.

Útok v převážně šíity obývané čtvrti Péšávaru v říjnu 2009 byl jedním z nejhorších teroristických činů v Pákistánu. Bomba tehdy vybuchla na rušném tržišti a po explozi vypukl požár, který zachvátil několik okolních domů. Počet obětí překonal jen loňský masakr v armádou vedené škole ve stejném městě, který si vyžádal 145 obětí, z toho bylo 132 dětí. 

Italská policie na svém území nezatýkala poprvé. V dubnu provedla rozsáhlý zátah především na Sardinii. Cílem byli členové islamistické buňky, která údajně plánovala zapojení do útoků proti pákistánské vládě a chtěla v roce 2010 útočit i ve Vatikánu. V cele tehdy skončilo devět lidí, i když měla policie v rukou zatykače na 18 podezřelých. Skupinu údajně vedli dva bývalí členové ochranky velitele Al-Káidy Usámy bin Ládina.