Kostel Rozmnožení chlebů a ryb zřejmě zapálili židovští extremisté

Tabgha (Izrael) - Izraelští křesťané se bouří. Policie dosud nedopadla žháře, kteří silně poničili poutní místo na břehu Galilejského jezera. Kostel Rozmnožení chlebů a ryb se minulý týden stal terčem útoku nejspíš židovských extremistů.

Podle Bible tu Ježíš nasytil 5 000 hladových pěti chleby a dvěma rybami. Teď čpí místo křesťanského zázraku spáleninou. Zázrak připomíná pouze to, že se plameny zastavily těsně před kostelem.

„Jeden z našich mnichů objevil hned několik požárů, ne jen jeden. Nejmíň pět s velmi vysokými plameny. Bylo čtvrt na čtyři ráno,“ popisuje mluvčí benediktínského řádu v Izraeli Nikodémos Schnabel.

Škody na klášteru renovovaném před třemi roky se odhadují na několik milionů dolarů. Na jedné ze zdí zanechali útočníci citát z hebrejské Tóry: „Ti, kdož uctívají modly, budou zničeni.“ Policie zatkla 16 mladíků z ultraortodoxních škol, později je ale propustila.

Útočníci nechali v kostele hebrejský nápis
Zdroj: ČT24

Židovský extremismus opět v hledáčku tajných služeb

Žhářství v kostele zasvěceném zázraku chleba a ryb není za posledních několik let zdaleka prvním útokem proti svatým křesťanským místům v Izraeli. Většinu z nich měli na svědomí příslušníci židovských extremistických kruhů. „Od prosince 2009 je tohle už 43. případ útoku nebo vandalismu proti kostelu, klášteru nebo mešitě,“ dosvědčuje Gadi Gvaryahu z izraelské organizace pro náboženskou toleranci.

Stejné extremistické kruhy z řad studentů náboženských škol nebo osadníků mají na svědomí i cenovky neboli vandalské útoky proti mešitám - jako odvetu za palestinský teror. V 80. letech byl židovský extremismus dokonce jednou z priorit bezpečnostních služeb.

„Odhalili jsme, že mezi lety 1978 až 1979 začali plánovat útok na jeruzalémské Chrámové hoře. Chtěli vyhodit do vzduchu muslimský Skalní dóm,“ říká ředitel izraelské bezpečnostní služby Šin Bet v letech 1988 až 1994 Jaakov Peri. „Zničení Skalního dómu by i dnes nejspíš znamenalo totální válku všech muslimských zemí, nejen těch arabských, proti Izraeli,“ dodává jeho nástupce Carmi Gillon.

Násilníci v jarmulkách se do hledáčku služby Šin Bet dostávají opět. Zvlášť poté, co žhářství v poutním klášteře tvrdě odsoudil prezident i premiér.

Kostel Rozmnožení chlebů a ryb zapálili židovští extremisté (zdroj: ČT24)