Německo zřejmě zlegalizuje asistovanou sebevraždu

Berlín - Německá vládní koalice chce legalizovat asistovanou sebevraždu. Poslanci konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) představili návrh zákona, který by stanovil podmínky asistované sebevraždy a zároveň by zajistil lékařům, kteří se na ní podílejí, beztrestnost.

„V současnosti je právní úprava chaotická. Spolkové právo sice pomoc při sebevraždě netrestá, deset ze 16 spolkových zemí ale přijalo různě přísné úpravy, které ji zakazují. Co je v jednom městě legální, za to hrozí jinde zákaz výkonu lékařské praxe. Ve výsledku raději lékaři asistenci při sebevraždě odmítají, protože se obávají následků,“ řekla Carola Reimannová z SPD.

„Trestáním lékařů přitom nic nevyřešíme. Lidé si totiž nechtějí nechat od státu předepisovat, kolik utrpení musí podstoupit, než budou moci zemřít, a chtějí o své smrti rozhodnout sami,“ dodala Reimannová. „Situace je tedy nyní taková, že nevyléčitelně nemocní lidé jezdí umírat do zahraničí. Nemají možnost požádat o pomoc lékaře, kterého znají, kterému věří,“ doplnila.

Návrh zákona stanovuje přesné podmínky, za nichž může lékař pomoci pacientovi k sebevraždě. Pacient musí trpět nevyléčitelnou chorobou, která neodvratně vede ke smrti, což musí potvrdit dva nezávislé posudky. O ukončení života musí pacient rozhodnout sám, lékař ho ale předtím bude muset informovat o možnostech paliativní péče, která by zmírnila jeho utrpení.

Lékař bude moct odmítnout

„Samozřejmě tento zákon neznamená, že by lékaři měli povinnost pomoci ke smrti pacientům, kteří o to požádají. Zákon zavádí takzvanou výhradu svědomí, takže každý lékař bude mít právo pomoc při sebevraždě odmítnout,“ uvedla Dagmar Wöhrlová z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU).

Poslanci vládní koalice chtějí pro zákon hledat podporu i u opozičních Zelených a Levice. Očekávají, že by normu mohla schválit velká většina všech parlamentních stran. 

Asistovaná sebevražda x eutanazie:

Při eutanazii vykonává akt usmrcení jiná osoba, při asistované sebevraždě tak činí sebevrah sám s něčí pomocí. Asistující osoba například připraví jedovatý nápoj a je sebevraždě přítomna, zajistí prostory a postará se o tělo, nápoj ale vypije sebevrah sám.

Eutanazie je v Evropě legální ve třech zemích: v Nizozemsku, v Belgii a v Lucembursku. Asistovanou sebevraždu umožňují zákony ve Švýcarsku, mimo Evropu ji zavedly například Kanada, Kolumbie nebo některé státy USA.

V České republice se eutanazie trestá jako vražda. Asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček loni v srpnu řekl, že zastáncem eutanazie není.

Vydáno pod