V řadách IS bojuje až pět tisíc Rusů

Moskva - V řadách Islámského státu (IS) v Sýrii a Iráku válčí až pět tisíc ruských občanů. Uvedl to ruský policejní generál Andrej Novikov, který vede protiteroristické středisko postsovětského Společenství nezávislých států. Až dosud se počet bojovníků z Ruska mezi islamisty, hlavně Čečenců a dalších Kavkazanů, odhadoval mezi 800 až 1500.

„Podle údajů tajných služeb v řadách IS válčí dvě tisícovky občanů s pasy Ruské federace, ale podle odhadů některých expertů se jejich počet blíží k pěti tisícovkám,“ řekl Novikov, který se s novináři setkal v rámci otevření sídla protiteroristického střediska SNS v Moskvě. V jeho databázích jsou také údaje o dalších 567 bojovnících IS z dalších zemí SNS kromě Ruska, z nichž 61 mezitím padlo v boji.

„Hrozba expanze Islámského státu se těsně přiblížila k jižním hranicím společenství,“ varoval Novikov s tím, že k potyčce s islamisty došlo na jižních hranicích středoasijského Turkmenistánu. Podle generála se situace ve společenství sdružujícím většinu bývalých sovětských republik může zkomplikovat vinou „přeskupování sil mezinárodního terorismu k vnějším hranicím SNS“, provázeného „snahou o ozbrojené akce v zemích sousedících se SNS“. Podle Novikova také zesílily snahy IS získat nové rekruty z SNS.

Rusko chce mládež od cesty k islamistům odradit

Protiteroristické středisko hodlá na základě výslechů osob, které válčily v IS a vrátily se do vlasti, vypracovat dokumentární materiál o tom, jak jsou budoucí islamisté verbováni a jak putují na bojiště v Sýrii. Předpokládá, že to by alespoň část mládeže mohlo vést k vystřízlivění.

Nedávno velký rozruch v ruských médiích vzbudil příběh moskevské studentky, kterou úřady zadržely na turecko-syrské hranici při pokusu dostat se k islamistům. Podle listu Kommersant se nyní pátrá po další ruské studentce, která je nejspíše už v Turecku.

IS, který podle odhadů disponuje asi 30 000 ozbrojenci, v současnosti ovládá značnou část Iráku a Sýrie. Své „pobočky“ má i v Libyi, Jemenu a dalších zemích Blízkého východu a severní Afriky.

Vydáno pod