Tbilisi se šelem bát nemusí, našli je mrtvé v zoo

Praha/Tbilisi - Víkendová povodeň v gruzínské metropoli Tbilisi si vyžádala nejméně 16 obětí na životech, sedm osob je ale ještě nezvěstných. Pracovníci tbiliské zoo už oznámili, že všechny postrádané kočkovité šelmy, jichž se bálo obyvatelstvo, už byly až na jednoho jaguára nalezeny mrtvé. Na pomoc do zničené zoologické zahrady už dorazil tým českých odborníků.

„Byla to blesková povodeň, ale ohromně ničivá. Je tu spousta povalených budov a stromů. Spodní část zoo je prakticky srovnaná se zemí,“ popsal vedoucí týmu Petr Velenský. Češi jsou ochotni pomáhat se vším, co bude v daný okamžik třeba - od ošetřování zvířat až po hrubé uklízecí práce. „Pohled na poškozenou zoo je pro nás bolestný, připomíná nám naši situaci v roce 2002,“ připomněl Velenský podobný osud pražské zoo. Na místě jsou vedle českých ošetřovatelů také veterináři z Jeruzaléma, Tel Avivu a pomáhat by měli i veterináři z Jerevanu.

Silný déšť a následné záplavy postihly gruzínskou metropoli Tbilisi v noci ze soboty na neděli. Voda strhla několik desítek domů a automobilů. „Povodeň se přehnala postranním údolím kolem Tbilisi, zničila půlku zoologické zahrady a poškodila jeden významný dopravní uzel na náměstí Hrdinů. Město ale plošně zasažené nebylo,“ upřesnil Velenský.

Bilance ničivé povodně: 16 mrtvých, 7 pohřešovaných a škoda 1,1 miliardy

Povodeň nepřežilo nejméně 16 lidí, mezi mrtvými jsou tři zaměstnanci zahrady, kteří nestačili utéct před rychle stoupající vodou, i jeden ze záchranářů, jehož tělo se našlo v parku v centru města nedaleko zoologické zahrady. Sedm lidí je stále pohřešovaných. Škody úřady zprvu vyčíslovaly na ekvivalent téměř 440 milionů korun, nové odhady místopředsedy vlády ale mluví o sumě téměř 1,1 miliardy korun.

Vedoucí českého týmu v Tbilisi: Všichni tu oceňují naši účast a podporu (zdroj: ČT24)

Většina zvířat zahynula přímo v klecích. Před vlnou kamení a bahna nebylo úniku

Gruzínský premiér Irakli Garibašvili už dříve ujistil veřejnost, že se nemusí šelem obávat, protože podle vedení zoo nejspíš utonuly. „Podle jejich tvrzení se ani jedna šelma nedostala za hranice zoo, a tak není důvod k panice,“ řekl.

O něco později mluvčí zoologické zahrady oznámila, že všech osm lvů, sedm tygrů a nejméně dva ze tří jaguárů jsou mrtví. Sdělila rovněž, že příval vody přežili jen dva ze 14 medvědů, jež zahrada vlastnila. O život podle ní přišlo i devět ze 17 tučňáků. Zahrada odhaduje, že zahynula více než polovina zvířat. Veřejnost rozhořčilo, že zastřelen byl i miláček návštěvníků, mladá bílá lvice jménem Šumbu.

Podle Velenského se zdá, že většina zvířat zahynula v klecích - a ta, která z klecí či výběhů utekla, byla zastřelena nebo uspána v bezprostřední blízkosti zoo. Na vlastní oči viděl uprchlého a polapeného krokodýla, který na záběrech kolujících po internetu vypadal velice nebezpečně, ačkoliv ve skutečnosti je neškodné velikosti. „V údolí hladina vody dosáhla až desetimetrové výšky a zoologickou zahradou a blízkým okolím se prohnala vlna kamení, suti, bahna, klacků a spadaných stromů, která poničila vše, co jí stálo v cestě,“ uvedl český chovatel.

Ředitel tbiliské zoo Zurab Gurijelidze již dříve ujistil, že obětí uprchlých šelem se nikdo z mrtvých nestal. O víkendu utonuli i tři zaměstnanci zahrady, kteří nestačili utéct před rychle stoupající vodou. 

Zoo by se měla přestěhovat, vyzval starosta

V Tbilisi mezitím sílí hlasy volající po přemístění zoo, která se nachází prakticky v centru města nedaleko frekventované komunikace. Tbiliská zahrada byla založena v roce 1927 na okraji metropole, která od té doby své hranice výrazně rozšířila. K přemístění zoo na předměstí vyzval starosta David Narmanija, proti není ani ministr životního prostředí Gigla Alugašvili.