Svědci z Karnaku: Policie selhala, útoku zabránil taxikář

Káhira – Svědci tvrdí, že policie v egyptském Karnaku selhala. Středeční atentát byl podle nich odvrácen díky taxikáři, který strážníky upozornil na podezřelé pasažéry v kavárně naproti parkovišti autobusů. Policie tvrdí, že atentátníci byli zadrženi v taxi, kterým směřovali k chrámu. Jeden z nich se prý dal na útěk a odpálil výbušniny ve své vestě. Dalšího policisté zastřelili a třetího zranili. Prezident za to policisty ocenil.

Podle svědků policie umožnila atentátníkům dostat se až na parkoviště před historickými památkami, kam přijíždějí denně autobusy s desítkami turistů. Na místě prý bylo až 600 lidí.  

Atentátníci „se vydávali za turisty a dostali se na parkoviště u chrámu, aniž prošli patřičnou bezpečnostní prohlídkou,“ sdělil luxorský vyšetřovatel Vaíl abú Dajf. Jakmile vystoupili z taxíku, usadili se prý na terase kavárny a čekali, až se přiblíží početnější skupina návštěvníků.   

„Taxikář vyhledal policejního seržanta a řekl mu, že se ti lidé chovají podezřele. Seržant je v kavárně vyzval, aby otevřeli batohy, které měli u sebe. Jeden z nich se dopálil a začala přestřelka,“ podotkl vyšetřovatel, který informace získal od svědků. K pokus o atentát se zatím nikdo nepřihlásil.

Do Egypta i přes atentáty opět jezdí více turistů

Přesně před týdnem zavraždili neznámí útočníci dva policisty u pyramid v Gíze. Už druhý útok na turistickém místě za jediný týden by mohl signalizovat, že se teroristi - buď z Muslimského bratrstva, anebo Islámského státu - snaží poškodit cestovní ruch. Ten Egyptu přináší víc jak desetinu příjmů. 

  • Za revolučních událostí v letech 2011 a 2013 přišel Egypt o velké příjmy, když počet návštěvníků poklesl.

Egyptský statistický úřad nyní vydal zprávu, podle níž se situace lepší. V dubnu prý do země přijelo přes 900 tisíc turistů, což je o více než sedm procent víc než za stejné období loni. Většina letošních návštěvníků je prý z východní Evropy a jsou mezi nimi především Rusové.   

Příjmy z turistiky loni dosáhly 7,5 miliard dolarů (182 miliard korun), ale stále neodpovídají úrovni z období před rokem 2011. Například v roce 2010 přinesli turisté Egyptu 12,5 miliardy dolarů.