Francouzský premiér na pranýři. Za státní peníze letěl na finále Ligy mistrů

Paříž - Fotbalové aféry mají ozvěnu i v nejvyšších francouzských politických kruzích. Michel Platini, jeden z nejvážnějších kandidátů na nového šéfa světového fotbalu, se dočkal přijetí od francouzského prezidenta Francoise Hollanda. Kromě obrovského korupčního skandálu v organizaci FIFA řešili hlavně přípravy evropského šampionátu, který přesně za rok začne právě ve Francii. Domácí média mezitím pro změnu propírají premiéra Manuela Vallse za výlet na finále Ligy mistrů do Berlína během sjezdu vlastní strany.

Francouzský premiér místo sjezdu strany zamířil na finále Ligy mistrů (zdroj: ČT24)

Uprostřed bouře, která smetá jednoho funkcionáře za druhým, se Platini zatím drží pevně. Jeho UEFA platí za vzor, i když i tenhle obraz se začíná mírně trhat. Také proto se Platini snaží šampionátu ve své rodné zemi vysypat cestu co nejjemnějším pískem. Prezidentu Hollandovi proto na oficiálním setkání předal lístek na úvodní utkání šampionátu na pařížském Stade de France.

Otázkou je, zda by lístek zdarma dostal i premiér Manuel Valls. I jemu totiž nalomila vaz „fotbalová“ aféra. O víkendu odletěl ze sjezdu své strany na finále Ligy mistrů, neboť Valls coby původem Katalánec je velkým fanouškem vítězné Barcelony. Cesta tam a zpátky, na kterou vzal i své dva syny, ale přišla státní pokladnu na více než půl milionu korun. „Veřejné peníze jsou velmi vzácné a děsí mě, že si to neuvědomuje,“ diví se opoziční poslanec Thierry Solère.

Valls se brání, že tam jel pracovně, aby s Platinim projednal EURO 2016. „A to jsme také udělali. Co se týče polemiky, která se kolem toho rozhořela, to je čistě francouzská věc,“ komentoval kauzu sám Platini. Opozici je ale divné, že si Valls vzal na pracovní cestu děti. I to, že s Platinim řešil totéž, co Hollande jen pár dní po něm.

Francouzská levice se premiéra zastává. „Mě to nešokuje. Jestli si trochu užil s rodinou, tím lépe,“ soudí socialistický poslanec Patrick Menucci. „Politici a političky – je třeba to říct – dávají práci tolik času a jejich rodiny na to tolik doplácejí, že je potřeba se zamyslet, jestli je to opravdu skandál,“ dodává poslankyně za Zelené Barbara Pompiliová. Výlet do Berlína ale Manuela Vallse zřejmě místo stát nebude.

Vydáno pod