Zaparkovaný Sojuz se sám nastartoval a vychýlil stanici ISS

Moskva - Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) musela v noci na dnešek korigovat prostorovou orientaci orbitálního komplexu, kterou narušilo neplánované spuštění motorů zaparkované lodi Sojuz. Oznámily to zdroje z kosmických agentur NASA a Roskosmos. Bezpečí šestice kosmonautů údajně nebylo ohroženo. Samovolné zapálení hnacího agregátu podle expertů zavinil chybný povel ze Země.

Kolář: Bezpečnost posádky ISS nebyla ohrožena (zdroj: ČT24)

Zažehnutí motorů vychýlilo prostorovou orientaci ISS jen krátce a dočasně, shodují se zdroje z obou kosmických agentur. Posádka okamžitě uvedla orbitální stanici do náležitého stavu, na harmonogramu letů mezi Zemí a ISS se nic nemění.

  • „Je to docela překvapivá událost. Pro posádku, která se má zítra tímto Sojuzem vracet na Zemi, to není zrovna povzbudivé,“ uvedl ve vysílání ČT24 ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Podle expertů Roskosmosu, kteří incident analyzovali, se motory Sojuzu samovolně spustily při testech radiového spojení, které řídí automatické přibližování a spojení lodi s parkovacím uzlem ISS. Odborníci se údajně shodují v názoru, že příčinou byl nesprávný povel z řídicího střediska v Rusku.

Jasné ale zatím není, zda šlo o poruchu systému nebo o lidskou chybu. Tisková agentura Interfax napsala, že motory mohl omylem během testu uvést do chodu ruský operátor. Podle tiskové agentury TASS ale může jít i o softwarovou chybu v řídicím programu. 

Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice je nyní šestičlenná mezinárodní posádka. Američan Terry Virts, Italka Samantha Cristoforettiová a ruský kosmonaut Anton Škaplerov se mají vrátit na Zemi ve čtvrtek. Na ISS zůstanou, a to celý rok, Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly. Jen šest měsíců s nimi na orbitě stráví další ruský kosmonaut Gennadij Padalka.