U Kyjeva hoří sedmnáct zásobníků ropy, nedaleko jsou muniční sklady

Vasylkiv - Sedmnáct zásobníků ropy v rafinerii jihozápadně od Kyjeva zachvátil mohutný požár. Rozšíření požáru, v jehož blízkosti je dalších deset zásobníků, každý s kapacitou 5000 tun paliva, už nehrozí. Do bezpečí byly přemístěny také zbraně a zařízení z nedaleké vojenské základny. Experti také varovali před rozšířením škodlivých látek do ovzduší.

Podle agentury Reuters při požáru zahynulo nejméně pět lidí, jedenáct dalších bylo zraněno. Mezi mrtvými je i trojice hasičů, která byla nezvěstná poté, co plameny vyvolaly mohutnou explozi. Požár se nedaří zcela uhasit, ale hasiči ho mají pod „naprostou kontrolou“, ujistil tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksandr Turčynov.

Svědci popsali, že jen za první půlhodinu zaznělo v rafinerii zhruba padesát výbuchů. Úřady vyhlásily v okolí rafinerie dvoukilometrovou ochrannou zónu, z níž evakuovaly veškeré obyvatelstvo. Na místě zasahovalo 62 hasičských jednotek a tři vlaky přivážely vodu a další materiál. Nasazeno bylo i letectvo. Kvůli velkému žáru se hasičské čety mohly k plamenům přiblížit jen na 600 metrů.

Podle předběžných informací oheň zavinili zloději, kteří se pokoušeli z jedné z nádrží odčerpat palivo a neopatrně zacházeli s ohněm. Možnou příčinou je podle expertů i závada na technickém zařízení nebo útok žháře. Společnost State Oil, která s uskladněnými ropnými produkty obchoduje, zveřejnila prohlášení, podle kterého může být havárie útokem teroristů. Letos v lednu prý byla v jedné čerpací stanici firmy u Kyjeva nalezena bomba. Policie ale zatím sérii explozí vyšetřuje jako porušení bezpečnostních předpisů, teroristický útok vyloučila i ukrajinská prezidentská kancelář.

Nedaleko rafinérie leží sklady s municí, vojáci je narychlo vyklidili

Kyjevská televize oznámila, že ministerstvo obrany spěšně evakuovalo muniční sklady na vojenském letišti ve Vasylkivě, které leží nedaleko rafinérie. Vojáci na hranici letiště odstranili porost a vykopali příkopy. Posádka na letišti byla uvedena do stavu nejvyšší pohotovosti. Zbrojní sklady jsou jen 50 metrů od hranic petrochemického areálu, což je údajně v rozporu s bezpečnostními předpisy. Podle nepotvrzených zpráv ukrajinských médií je nedaleko rafinerie i zásobník zemního plynu.

Znečištěný vzduch může dojít až do Berlína

Exploze podle ekologických expertů vyvrhly do ovzduší velké množství formaldehydů a sazí. Kyselé deště mohou po měsíci podle agentury Unian dojít až do Berlína. „Zaplatíme tak našim sousedům, kteří nás podporují morálně, finančně a politicky,“ citovala agentura šéfa Kyjevského ekologického střediska Volodymyra Borejka. V Kyjevě bude podle něj ovzduší znečištěno několik dní, lidé by měli sedět doma a neotvírat okna. 

Při budování areálu rafinerie byly podle šéfa kyjevských záchranářů Valerije Boryse porušovány bezpečnostní normy. „Rezervoáry stavěli těsně vedle sebe, aniž by respektovali bezpečnostní vzdálenost. Kdyby se dodržovaly předpisy, taková situace by nevznikla,“ uvedl. Ze zpráv ukrajinských médií vyplývá, že úřady nemají přesné záznamy o tom, kolik ropy a ropných produktů je ve Vasylkivě uloženo, podle odhadů ale může jít až o 14 tisíc tun.

Vydáno pod