MERS má v Jižní Koreji už sedmou oběť, desítky lidí se nakazily

Soul - Jižní Korea hlásí už sedmou oběť koronaviru MERS. Stala se jí 68letá žena, která byla v kontaktu s pacientem v soulské nemocnici. Lékaři zaznamenali celkem 95 případů nákazy. Jihokorejské úřady už kvůli nemoci uzavřely téměř 2 tisíce škol a zhruba 2500 lidí umístily do karantény. Do regionu se nemoc dostala z Blízkého východu v květnu. Zavlekl ji tam korejský podnikatel. Proti MERS zatím není vakcína, zdravotníci nevědí, jak respirační chorobu účinně léčit.

Jen během víkendu už zrušilo lety do Jižní Koreje na 25 tisíc lidí. Na letištích v okolí také platí zpřísněná bezpečnostní opatření, říká zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Lidé pro jistotu nosí roušky, internet oběhla fotografie, kde je mají na sobě i novosvatebčané.

„První případ onemocnění koronavirem MERS se v Jižní Koreji objevil 30. května. Většina lidí se pak nakazila v nemocnicích, které zanedbaly karanténu,“ uvedla Šámalová. Jižní Korea má nyní největší počet případů infekce MERS mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba objevila poprvé v roce 2012. Do Jižní Koreje nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů po návštěvě blízkovýchodních zemí.

Infekce MERS je zapříčiněna koronavirem ze stejného kmene, jako je virus, který způsobuje onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), na které v roce 2003 zemřelo na 800 lidí. MERS má podle WHO podstatně větší úmrtnost, naopak se ale podstatně pomaleji šíří. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Celosvětově se virem MERS infikovalo přes 1100 lidí a více než 440 jich zemřelo, převážně v Saúdské Arábii.