Hackeři ve Spojených státech ukradli data čtyř milionů lidí

Washington - Hackeři ukradli z úředních serverů ve Spojených státech osobní data čtyř milionů lidí. Data hackeři získali zejména z úřadu spravujícího osobní údaje současných a bývalých federálních zaměstnanců - týkat se to může i pracovníků tajných služeb. Podle některých amerických představitelů stojí za útokem čínští hackeři. Čínská strana zprávy o vině za útok odmítla a označila obvinění vznesená vůči Pekingu za nezodpovědná.

Data pocházela zejména z úřadu spravujícího osobní údaje federálních zaměstnanců a
zahrnují období až do roku 1985. Jedná se o jednu z největších krádeží dat federální vlády v dějinách. „Jde to do hloubky, až k datům z roku 1985. Znamená to, že pachatelé mohou mít informace o bývalých pracovnících federálních úřadů i o tom, co dělali po odchodu ze státních služeb,“ prohlásil zdroj agentury AP.
  
Zlodějům se do rukou dostala data narození, kódy sociálního zabezpečení a bankovní informace. To může podle expertů přivést pachatele i k pokusům vyzkoušet získaná hesla na jiných serverech, včetně těch, které obsahují informace o zbrojních systémech. „FBI provádí vyšetřování s cílem zjistit, jak a proč k tomu došlo,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

„V 90 procentech případů se zjistí, že se na úniku dat podílel někdo zevnitř,“ uvedl ve vysílání ČT24 Vladimír Smejkal, expert na právo v oblasti informačních technologií.

Republikánská senátorka Susan Collinsová podle AP prohlásila, že úřady podezírají z provedení útoku čínské hackery. Podle členky senátního zpravodajského výboru se „cizí velmoc úspěšně zaměřila na osobní data, která patří lidem s bezpečnostními prověrkami“. OPM funguje jako personální agentura pro federální úřady a podle informací na svých internetových stránkách má na starosti 90 procent všech prověrek bezúhonnosti. Podle AP se už před rokem úřad stal terčem útoku vedeného z Číny, tehdy však k žádnému úniku dat nedošlo.

Zpravodaj ČT Martin Řezníček: „Zdá se, že se Číňani snaží tvořit nějakou větší databázi s osobními údaji Američanů. Podle místních odborníků není úplně jasné, k čemu má přesně sloužit. (…) Na síti to mezi Američany, Číňany a i Rusy vře už delší dobu, ale co přesně si strany provádějí, jsou málokdy schopni odhadnout i největší odborníci.“

Čínské ministerstvo zahraničí zprávy o vině čínských hackerů odmítlo. Mluvčí čínské diplomacie Chung Lej prohlásil, že výroky amerických činitelů připisující Číně odpovědnost za hackerské útoky „bez důkladného prošetření případu… jsou neodborné a nezodpovědné“. Podobně se již předtím vyjádřila čínská ambasáda ve Washingtonu, která zdůraznila, že Peking se snaží proti kybernetickým zločincům bojovat. „Snaha o rychlé závěry a hypotetická obvinění není zodpovědná a je kontraproduktivní,“ řekl mluvčí velvyslanectví Ču Chaj-čchüan.

Průnik do systému OPM a do databáze ministerstva vnitra prý odhalil detekční systém EINSTEIN používaný ministerstvem vnitřní bezpečnosti. Proč nebyl úřad útoku schopen zabránit, není jasné.