Sever Mexika a jih USA zasáhla tornáda, hlášeny jsou ztráty na životech

Monterrey/Washington - Nejméně 13 mrtvých si vyžádalo řádění tornáda, které postihlo severomexické město Ciudad Acuňa u hranic s USA. Oznámil to úřad guvernéra mexického státu Coahuila, ve kterém Ciudad Acuňa leží. Úřady se obávají, že bilance obětí se může zvýšit, neboť záchranáři ještě neskončili s prohledáváním trosek. Živel vážně poškodil na 750 domů, z toho 80 jich bylo zcela zničeno, uvedl na svém webu mexický deník El Universal. Bleskové záplavy a tornáda udeřily také na jihu a na středozápadě Spojených států.

„Většina lidí zahynula venku na ulicích, ne ve svých domovech,“ řekl Evaristo Pérez, starosta města Ciudad Acuňa. Zranění podle posledních údajů utrpělo asi 180 lidí.

Tornádo bylo podle meteorologů kategorie F4, která je na Fujitově sedmistupňové škále pátá nejvyšší (F0 až F6). Tornáda zmíněné kategorie způsobují zničující škody, neboť odmršťují auta a dokážou srovnat se zemí i domy s dobrými základy.

S bouřemi, které provázejí bleskové povodně, se potýkají také sousední Spojené státy, především Oklahoma a Texas, který má s mexickým státem Coahuila společnou hranici. USA hlásí prozatím šest mrtvých. Dalších nejméně 12 lidí se pohřešuje, informovala agentura AP. Úřady doporučily části obyvatel v nejpostiženější oblasti evakuaci, neboť se čeká pokračování silných dešťů. Texas vyhlásil na části svého území stav katastrofy.

Některým městům v jižněji položených vnitrozemských státech s rozsáhlými planinami, jako jsou Kansas či Oklahoma, přinesl letošní květen rekordní množství srážek. A meteorologové navíc předpovídají další déšť.