Cesta ruského vicepremiéra na Arktidu skončila diplomatickou přestřelkou

Moskva – Víkendová návštěva ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina v Arktidě skončila diplomatickým skandálem. Rogozin se totiž cestou k severnímu pólu, kde triumfálně vztyčil vlajku ruských námořních sil a prapor Ruské federace, zastavil na norských Špicberkách. Přestože do země kvůli sankcím nesmí. Norsko žádá vysvětlení, což je podle Moskvy absurdní – Rusové prý mohou souostroví pod norskou správou navštěvovat bez omezení.

„Taková reakce vyvolává údiv. Z pohledu mezinárodního práva je nevysvětlitelná a absurdní,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Dodalo, že na základě dohody o Špicberkách z roku 1920 má Rusko právo ostrovy bez omezení navštěvovat a hospodářsky využívat, stejně jako další padesátka signatářských států. „Proto podle mezinárodního práva neexistuje žádné opodstatnění klást ruské straně jakékoli požadavky,“ konstatovalo ministerstvo. Rovněž dodalo, že Rogozinova cesta nijak neporušila norské zákony.

Norsko ruskou argumentaci uznává, tvrdí ale, že jasně sdělilo ruskému velvyslanectví v Oslu, že lidé na sankčním seznamu nejsou na Špicberkách vítaní. „Proto je politováníhodné, že Rogozin na Špicberky jel,“ uvedlo norské ministerstvo zahraničí. Norsko sice není členem Evropské unie, k západním protiruským sankcím se nicméně připojilo.

Dmitrij Rogozin v Arktidě
Zdroj: ČT24

Rogozin: Rusko se musí v Arktidě usadit navždy

Rogozin se v Arktidě v neděli účastnil otevírání nové ruské polární stanice Severní pól 2015. Se svým týmem demonstrativně přistál vrtulníkem na kře nedaleko severního pólu a na nejsevernější bod planety pak došel pěšky.

Podle agentury TASS na pólu upevnil vlajku ruských námořních sil a prapor Ruské federace. „V Arktidě je mnoho problémů, které se desetiletí neřešily. Teď už musíme do Arktidy přijít navždy a přisvojit si ji, přinejmenším tu část, které je v zóně naší odpovědnosti,“ prohlásil vicepremiér.

Rusko má s Arktidou velké plány, zejména v souvislosti s bohatými zásobami nerostných surovin a novými dopravními možnostmi, které otevírá rychlé tání polárních ledovců. Moskva sice zdůrazňuje, že má v severském regionu zájem na mírové spolupráci se sousedními zeměmi, intenzivně ale v polárních oblastech buduje nové vojenské základny, armádní letiště a dopravní infrastrukturu.

Horizont: Kolem Arktidy je zase horko (zdroj: ČT24)