Přes tisíc muslimů vytvořilo v Oslu lidský řetěz na podporu Židů

Oslo - Více než tisíc norských muslimů se spojilo, aby vytvořili lidský řetěz míru kolem synagogy v Oslu. Chtěli tak vyjádřit solidaritu s židovskou obcí po teroristických útocích v Kodani. Během akce, která měla poskytnout symbolickou ochranu místní židovské komunitě, provolávali hesla odsuzující antisemitismus.

„Myslíme si, že po teroristických útocích v Kodani je ten správný čas pro nás muslimy, abychom odsoudili pronásledování Židů, které se děje,“ řekla norské televizi NRK jedna z organizátorek akce 17letá Hajrah Arshadová. Účastníci lidského řetězu provolávali hesla jako „Ne antisemitismu, ne islamofobii“.

Akce se uskutečnila jako protest proti činu Omara El-Husseina, dánského potomka palestinských přistěhovalců, který o uplynulém víkendu zaútočil na kodaňskou synagogu a předtím na kavárnu, kde se konala debata o svobodě projevu. Při útocích zahynuli dva lidé, nakonec El-Husseina policisté zastřelili.

„Na světě je mnohem více těch, kteří šíří mír, než těch, kteří šíří válku. Stále existuje naděje pro lidskost, mír a lásku jdoucí přes všechny náboženské rozdíly,“ pronesl dnes ke shromážděným muslimům jeden z organizátorů Zeeshan Abdullah. Židovská komunita v Norsku je jednou z nejmenších v Evropě, tvoří ji asi tisícovka lidí. Naopak počet muslimů je ve zhruba pětimilionovém Norsku odhadován až na 200 tisíc lidí, drtivou většinu muslimů tvoří přistěhovalci a jejich potomci.

Muslimové vytvořili kolem norské synagogy lidský řetěz míru (zdroj: ČT24)