Závratné ceny nájmů ženou obyvatele Pekingu do podzemních bytů

Peking – Život v podzemí je pro mnoho lidí v čínském Pekingu cesta, jak ušetřit na nájemném. Prudký hospodářský růst katapultoval ceny do astronomických výšek. Laciných bytů nabízí metropole málo a poptávka mezi 21 miliony obyvatel je obrovská.

Hluboko pod rušnými ulicemi Pekingu leží vlastní svět. V husté síti podzemních krytů žije na milion lidí. Bydlení tady je sice ilegální, ale cenově přijatelné.

Každá budova včetně novostaveb musí mít protiletecký kryt. A ten nabízí spoustu prostoru. Jejich obyvatelé jsou většinou mladí lidé z venkova, kteří jsou celý den v práci a domů chodí jen přespat. Číšníci, dělníci i vysokoškoláci na prahu kariéry. Stačí jim pokoj bez okna se společnou kuchyňkou a koupelnou.

Dvě patra pod zemí bydlí i 18letá Jang Tching. Prádlo jí visí nad hlavou, protože si nemá kam dát šaty. Za čtyři metry čtvereční v okrajové čtvrti platí v přepočtu 1 400 korun měsíčně. „Pracuji v Pekingu dva roky a celou dobu bydlím v podzemí. Nechci utrácet moc peněz. Většinu výplaty posílám matce a bratrovi. Po zaplacení nájmu už mi moc nezbyde,“ vypráví Jing.

Do podzemních bytů se dá podívat zřídka - majitelé nemovitostí jsou striktní v tom, koho pustí dovnitř, a nájemníci se stydí. Život v podzemí je stigma ve společnosti.

V spartánském příbytku pod luxusním věžákem v centru metropole bydlí i pan Wung. Platí šest tisíc korun měsíčně, tedy skoro polovinu platu, protože pracuje v nedalekém nočním klubu a do práce chce chodit pěšky. Říká, že až na málo světla a horší vzduch to není tak špatné.

V Pekingu s 21 miliony obyvatel je poptávka po bydlení vysoká. I malý byt může stát jmění. „Před olympiádou byl trh relativně stabilní. Pak začaly nájmy prudce stoupat. V roce 2010 díky rychlému rozvoji a velké koncentraci lidí rostly skoro o 17% ročně. A rostou pořád, i když pomaleji,“ potvrzuje realitní makléř Chu Ťing-chuej.

Nové byty jsou všude, ale za závratné ceny. Mladí Číňané jsou pod tlakem. Nezbývá jim nic jiného než naděje, že generace jejich dětí už bude žít nad zemí.

Číňany vyhnaly ceny nájmů do podzemí (zdroj: ČT24)