Na životech černých záleží: Amerika si připomíná M. L. Kinga

New York - Třetí lednové pondělí si Američané už tradičně připomněli odkaz Martina Luthera Kinga, bojovníka proti rasové segregaci a držitele Nobelovy ceny za mír. Do ulic vyšli lidé v řadě měst. Například v New Yorku pochod využili k protestu proti policejní brutalitě na Afroameričanech. Asi čtyři stovky demonstrantů tam zablokovaly dopravu, když prošly zhruba šedesáti bloky z Harlemu k sídlu Spojených národů. Dav nesl transparenty s nápisem - Na životech černých záleží.

Denver, Boston, San Antonio, Harrisburg - městy prošly pochody k uctění památky Martina Luthera Kinga. Politického organizátora, laureáta Nobelovy ceny za mír, muže, který stál v čele afroamerického hnutí za občanská práva v 50. a 60. letech 20. století. „Jsem nadšená, že se lidé připojili a vzdali hold doktoru Kingovi a jeho památce a šíří ideály jeho snu,“ říká zpěvačka Aretha Franklin.

V New Yorku lidé využili pochodu k demonstraci proti policejní brutalitě. Účastníci průvodu chtěli upozornit na nedávná úmrtí Afroameričanů po střetech s policií. Ta vyvolala silné protesty hlavně mezi obyvateli Fergusonu. Policista tam zastřelil osmnáctiletého neozbrojeného mladíka.

Martin Luther King bojoval zejména proti diskriminaci na základě rasy. Často se připomíná jeho legendární projev u Lincolnova památníku ve Washingtonu: „Mám sen, že jednou mé čtyři malé děti budou žít v zemi, kde je nebudou odsuzovat na základě barvy jejich kůže, ale budou je soudit podle jejich charakteru. O tom dnes sním,“ zaznělo tehdy.

Pochod na počest Martina Luthera Kinga
Zdroj: Zhao Hanrong/ČTK/ZUMA