Násilí v Iráku a Sýrii si loni vyžádalo skoro 100 tisíc životů

Bagdád/Damašek – Kvůli ozbrojeným konfliktům zemřely loni na Blízkém východě desetitisíce lidí. Násilnosti v Iráku si vyžádaly přes 15 000 mrtvých a více než 22 000 zraněných. Podle irácké vlády se jedná o nejkrvavější bilanci od roku 2007. Ještě více životů loni zmařila několikaletá občanská válka v Sýrii – mrtvých bylo přes 76 000.

Nárůst počtu obětí v Iráku souvisí s ofenzívou radikální organizace Islámský stát (IS), která v létě ovládla na severozápadě Iráku značná území – dobyla druhé největší město Mosul a postoupila až k samotným branám Bagdádu. Tři irácká ministerstva (zdravotnictví, vnitra a obrany) společně uvedla, že v zemi loni zahynulo 15 538 lidí, zatímco v roce 2013 byl jejich počet zhruba poloviční (6 522). Horší bilance byla už jen v roce 2007, kdy počet mrtvých dosáhl bezmála 18 000.

Irácké armádě a autonomním Kurdům se díky americké a evropské vojenské pomoci daří pomalu vytlačovat islamisty z dobytých pozic. Důležité jsou přitom nálety, které od srpna podniká mezinárodní koalice pod vedením USA.

Mnohem více mrtvých zaznamenala Sýrie, kde v roce 2011 začaly protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada, které postupně přerostly v současnou občanskou válku. V uplynulém roce kvůli ní zemřelo 76 021 lidí, téměř polovina obětí byli civilisté. Číslo přinesla Syrská organizace pro lidská práva, která situaci v zemi monitoruje z Londýna.

Podle údajů OSN ze srpna 2014 zahynulo od začátku syrského konfliktu 191 000 osob. Podle různých aktivistů je nicméně toto číslo pravděpodobně daleko vyšší.