Papežova návštěva Ameriky pokračuje, dnes promluví v OSN

New York - Cesta papeže Benedikta XVI. po Spojených státech dnes pokračuje v New Yorku. Svatý otec navštíví sídlo Organizace spojených národů, kde přednese dva projevy u příležitosti letošního šedesátého výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. Právě ta spolu s migrací mají být podle neoficiálních informací hlavním tématem papežových projevů. V podvečerních hodinách jej čeká ekumenická mše.

Po příletu z Washingtonu kolem čtvrté hodiny odpolední našeho času přijme papeže Benedikta XVI. v newyorském sídle OSN na Manhattanu generální tajemník organizace Pan Ki-mun. Papež ji navštíví v souvislosti s 60. výročím přijetí Všeobecné deklarace lidských práv (10. prosince 1948), k níž podle stálých pozorovatelů Vatikánu u OSN chová hlubokou úctu. Přednést hodlá dva projevy, mluvit bude k valnému shromáždění, setká se i se spolupracovníky a personálem organizace.

Podle neoficiálních informací se promluvy Svatého otce dotknou právě problematiky lidských práv, a to především v souvislosti s migrací a urbanizací. Navazuje tak na řadu svých předchozích projevů. Vzpomenout chce také na teroristické útoky z 11. září 2001, symbolicky v budově stojící právě nedaleko místa tragédie.

Po tříhodinové návštěvě OSN a obědě v sídle stálé mise Svatého stolce čeká papeže setkání s newyorskou židovskou obcí a především ekumenická mše deseti křesťanských církví. Tu bude sloužit v kostele sv. Josefa. Třetí den návštěvy Spojených států Benedikt XVI. zakončí večeří s americkými kardinály a dalšími tamějšími katolickými hodnostáři.

Papež Benedikt přiletěl do Spojených států v úterý, následující den se sešel s americkým prezidentem Georgem Bushem a sloužil mši na stadionu pod širým nebem. V případě Spojených států jde o třetí návštěvu hlavy katolické církve v historii. Do Vatikánu se papež vrací v neděli.