Abcházie a Jižní Osetie se připravují na ozbrojený střet s gruzínskou armádou

Tbilisi - Situace v neklidné Gruzii se rychle vyostřuje. Začal to ruský prezident Vladimir Putin, když oznámil, že chce posílit vztahy s Abcházií a Jižní Osetií, proruskými gruzínskými regiony, které se chtějí odtrhnout. Gruzie to považuje za útok na svou svrchovanost. A v separatistických regionech už se vojáci začínají připravovat na vpád gruzínské armády.

Před patnácti lety tady zuřila občanská válka. Teď mají vojáci znovu zbraně v ruce. Abcházci svou zemi považují za samostatnou. Její hranice nikdo neuznává. Přesto jsou odhodlaní bránit je se zbraní v ruce.

„Každá rodina s mužem do 65 let je vojenská jednotka. Má zbraně, samopal, raketomet, uniformu a ví, kam má vyrazit, pokud bude potřeba,“ poznamenává Sergej Bagapš, prezident samozvané republiky Abcházie. Moskva ve středu oznámila, že chce posílit vztahy s Abcházií i Jižní Osetií. Pro Tbilisi je to otevřený útok na celistvost země. 
 
„Požadujeme, aby Ruská federace přehodnotila všechna rozhodnutí, která porušují naši suverenitu a územní celistvost,“ protestuje gruzínský prezident Michail Saakašvili. Rusku se nelíbí, že Gruzie touží po členství v NATO. Nedávno sice obě země znovu spojilo letecké i námořní spojení. Kreml ale dál vcelku otevřeně podporuje oba rebelské regiony.
 
Americké ministryni zahraničí Condoleezze Riceové se nelíbí současný vývoj situace: „Jsme velmi znepokojeni učiněnými kroky a dali jsme to ruské vládě najevo. Spojené státy absolutně podporují územní integritu Gruzie,“ vysvětluje
 
Tbilisi stále trvá na tom, že se spor musí vyřešit diplomaticky. Abcházci ale mají v živé paměti osud další odtrženecké provincie Adžárie. Před čtyřmi lety Gruzínci neváhali a snahy separatistů umlčeli rychlým zásahem vojenského komanda. I proto abcházští vojáci dál trénují obranu. Zpívají přitom gruzínsky. Rozkazy jim ale dává bývalý ruský důstojník v ruštině.