Podle Sarkozyho budou jeho reformy pokračovat, o účasti na olympiádě se nerozhodl

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v televizním rozhovoru přiznal, že během prvního roku v úřadě udělal i chyby. Chce být ale hodnocen až na konci svého mandátu. Zdůraznil také nutnost pokračovat v reformách, které zahájil, a odmítl kritiku, že zahájil moc reforem najednou.

Sarkozy odmítl říci, zda se zúčastní zahájení olympijských her v Pekingu,
protože je prý nutné ponechat veškerý prostor možnosti navázání jednání mezi Pekingem a tibetským vůdcem dalajlamou. Protože v té době bude Francie předsednickou zemí Evropské unie, bylo by podle prezidenta vhodné, aby k tomu zaujala jednotný postoj unie. 

Sarkozy dále zdůraznil, že nelze připustit, aby se v Afghánistánu znovu
dostalo k moci hnutí Taliban a s ním teroristická organizace Al-Káida. „Necháme-li padnout Afghánistán, padne časem Pákistán, který má atomovou bombu,“ prohlásil mimo jiné prezident při obhajobě svého nedávného rozhodnutí posílit francouzský kontingent mezinárodních sil v Afghánistánu.

Podle Sakozyho se každodenní život francouzů k lepšímu nezměnil, je proto podle něj potřeba dál pokračovat v reformách, které začal. „Francie posledních pětadvacet let spala, teď mají navíc problémy všichni kolem nás, o to víc se musíme na reformy zaměřit,“ řekl novinářům. Jeho obliba od nástupu do funkce prudce klesla, svatba pět měsíců po rozvodu k tomu přispěla, k tématu svého soukromí se však odmítl vyjádřit.

Rozhovor se uskutečnil necelé dva týdny před prvním výročím jeho zvolení prezidentem. Za tu dobu jeho obliba prudce klesla - zhruba tři čtvrtiny Francouzů jsou jeho prvním rokem zklamáni. Je to hlavně důsledek toho, že nepřišlo slibované zlepšení koupěschopnosti.

Sarkozy dnes znovu prohlásil, že tohoto zlepšení dosáhne. Poukázal zároveň na snížení počtu nezaměstnaných za poslední rok o 200 000. Nezaměstnanost se teď pohybuje na 7,5 procenta a podle prezidenta je reálné snížit ji do konce jeho mandátu na pět procent, jak je jeho cílem.