Olympijský oheň se rozdělil a míří poprvé v historii na Mount Everest

Káthmándú - Speciálně upravená pochodeň s olympijským ohněm dorazila v neděli večer do základního tábora pod Mount Everestem. Poprvé v historii by se měl olympijský oheň dostat na vrchol nejvyšší hory světa. Štafetu provázejí na místě přísná bezpečnostní opatření.

Čína uzavřela Mount Everest ze severní strany. Do oblasti se dostane jen expedice, která bude vynášet olympijský oheň na vrchol, a úzký kroužek novinářů. „Před dvěma měsíci bylo oznámeno, že žádné další expedice nebudou na území Everestu vpuštěny,“ řekl redaktor ČT Tomáš Etzler. Čínské úřady do základního tábora pustily jen 19 čínských a 11 zahraničních novinářů. Jedním z nich je právě Etzler.

Čína se obává především demonstrací ze strany tibetských aktivistů. Protesty proti čínské politice v Tibetu a porušování lidských práv ze strany čínských úřadů provázely trasu pochodně v Evropě a USA.

Pochodeň dorazila do základního tábora v neděli večer, podle Etzlera se ale zatím nepodařilo zjistit, kdy výstup na Mount Everest začne. Podle původních informací by měl olympijský oheň na vrchol dorazit mezi prvním až desátým květnem.

Olympijská pochodeň se rozdělila

Cesta olympijské pochodně se rozdvojila; zatímco plamen čeká na výstup na nejvyšší horu světa, štafeta zároveň zamířila i do Vietnamu. V úterý bude mít v Ho Či Minově městě poslední zastávku před svým návratem do Číny. Do Vietnamu zamířila štafeta ze Severní Koreje, kde ji pod nesmlouvavou taktovkou režimu vzorně vítaly ukázněné davy.