Riceová chce přispět ke smíru mezi Izraelem a Palestinou

Jeruzalém - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přiletěla do Izraele. Během dvoudenní návštěvy chce přispět ke smiřování Izraele a Palestinců. Washington doufá, že zprostředkuje mírovou dohodu ještě před vypršením mandátu prezidenta George Bushe, který z úřadu odejde v lednu. Bush má region navštívit příští měsíc. Zatím je ale smír obou stran v nedohlednu.

Před příletem Riceová slíbila, že bude od izraelské strany požadovat hlášení o tom, nakolik plní slib, že odstraní silniční zátarasy na palestinských územích, které notně komplikují život místním obyvatelům. Také ovšem bude chtít vědět, nakolik pokročili Palestinci ve svých mírových závazcích, které zahrnují i zákroky proti radikálům odpalujícím rakety na izraelské území.

V sobotu večeřela Riceová s izraelským premiérem Ehudem Olmertem. Americká ministryně má ještě na programu setkání s Abbásem a také s vyjednávači obou stran, tedy izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou a palestinským zástupcem Ahmadem Kurájou. Hovořit bude i s palestinským premiérem Salámem Fajadem a izraelským ministrem obrany Ehudem Barakem.

Příměří je ale zatím v nedohlednu, situaci komplikuje dlouhodobé palestinské dvouvládí. Zatímco západní břeh Jordánu má pod kontrolou předseda palestinské autonomní správy Mahmúd Abbás, v pásmu Gazy vládne samostatně radikální hnutí Hamas, se kterým se o dalších mírových krocích nejedná.