Americká armáda připravuje vlastní odborníky na mediální komunikaci

Washington - Na Vojenské informační škole na základně Fort Meade v Marylandu již deset let studují armádní odborníci na komunikaci. Vojáci amerických ozbrojených sil se zde učí základům žurnalistiky, ale i krizové komunikaci. Většina frekventantů pak slouží v zámoří, včetně misí v Iráku a Afghánistánu. Speciální přípravou projde ročně na tři a půl tisíce studentu, kteří s prací v mediích většinou nemají žádné zkušenosti.

„Naši absolventi pomáhají vytvářet důvěru veřejnosti v armádu a vládu, především tím, že lidem přinášejí pravdivé informace z jinak těžko přístupných oblastí. Například z míst, kde se bojuje,“ představil Vojenskou informační školu jeden z velitelů.

Studenti mají k dispozici dobře vybavená televizní a rozhlasová studia. Musejí zvládnout i speciální kursy psychologie, historie a sociologie. „Je mnoho zdánlivých drobnosti, které mohou muslimy urážet. Hodně času jsme proto věnovali rozebíráni kulturních odlišností,“ zhodnotil výuku jeden ze studentů.

Část výuky tráví studenti přímo v terénu. Učí se zachovávat klid a dodržovat předepsaná pravidla i ve vypjatých chvílích, které v bojové akci mohou běžně nastat. Účastníci kursů často cvičí v součinnosti s bojovými jednotkami.

Ministerstvo obrany Spojených států považuje Vojenskou informační školu za nepostradatelnou součást ozbrojených sil.