Jak Rust přistál v Moskvě - mírové poselství, nebo vtip?

Moskva - Bouřlivé reakce v tehdejším Sovětském svazu vyvolal husarský kousek devatenáctiletého pilota Mathiase Rusta, když se svojí jednomotorovou sportovní Cessnou 172 přistál na Rudém náměstí v Moskvě.  Unikl protivzdušné obraně Sovětského svazu a přistál právě v den sovětských pohraničníků. Jeho průlet stovkami kilometrů přísně střeženého prostoru vzbuzoval naději, že se sovětský kolos brzy sesype, a vyvolal řadu posměšných vtipů na Sovětský svaz. Pravda je však taková, že pilot-začátečník byl ušetřen z politických důvodů. Sovětské vedení nechtělo v atmosféře perestrojky a uvolňování vztahů se Západem vyvolávat další zbytečný skandál.

Rust, čerstvý držitel leteckého průkazu, si letadlo pronajal v Hamburku pro okružní let nad Skandinávií. Odletěl na Island, pak přes Norsko do Finska, kde 25. května přistál na helsinském letišti. Za tři dny odstartoval a jako cíl udal Stockholm. Nad mořem však změnil kurs na Leningrad, ze kterého se pak držel linie železnice až do Moskvy, kam dolétl v 18:15 hodin. Uskutečnil několik přeletů nad Kremlem i Rudým náměstím – tam dokonce ve velmi malé výšce, u mauzolea šel až na 3 m – ale bylo tam poměrně dost lidí, tak nemohl přistát. Nakonec v 18:40 hod. přistál u chrámu Vasila Blaženého. Vystoupil z kabiny v červeném overalu, představil se a užaslým Moskvanům začal rozdávat autogramy. Načež byl zatčen tajnou policií.

Trest pro Rusta - 4 roky v pracovním táboře

 Cessna zůstala na Rudém náměstí a Rust putoval do vězení, aby posléze stanul před soudem. Sovětská justice viděla „mírové poselství“, jak tvrdil, v docela jiném světle a Mathias Rust byl 4. září 1987 odsouzen ke 4 letům pracovního tábora – za ilegální přicestování, výtržnictví s ohrožením zdraví přítomných lidí a za hrubé porušení mezinárodních pravidel bezpečnosti vzdušného provozu.

Zatímco se v Německu rodiče Rusta snažili na story něco vydělat (exkluzivní práva odkoupil prestižní německý týdeník Stern), němečtí politici jednali o jeho propuštění z vězení. To se jim nakonec podařilo a 3. srpna 1988 přistál z vězení předčasně propuštěný a z SSSR vyhoštěný Mathias na letišti Frankfurt – ovšem již jako obyčejný cestující pravidelné linky, o své oprávnění k létání přišel. 

Malý hornoplošník s přídavnými nádržemi byl po přeletu finsko-sovětské hranice samozřejmě odhalen a jak i sám Rust později uvedl, sledovaly ho bojové letouny Mig 24. Odpovědní velitelé však váhali dát rozkaz k jeho sestřelení, nakonec za svůj postoj byli zbaveni funkcí.

O důvodech Rustova letu z Helsinek do Moskvy se dodnes spekuluje. Pilot samotný tvrdil, že chtěl svým činem podpořit mír a sbližování Západu s Východem. Podle jeho rodičů si chtěl popovídat s tehdejším vůdcem Sovětského svazu, Michailem Gorbačovem. Další verze předpokládá, že se chtěl pouze předvést před svojí dívkou a přáteli.

Vydáno pod