Lovci nacistů mají prý důkazy, že Doktor Smrt žije v jižním Chile

Santiago de Chile - Lovci nacistických zločinců ze Střediska Simona Wiesenthala mají údajně důkazy o tom, že v jihochilské Patagonii stále ještě žije Aribert Heim, známý jako "Doktor Smrt". Jednoho z deseti nejhledanějších představitelů třetí říše chtějí přímo na místě vypátrat s pomocí kampaně v tamním tisku.

Heim, kterému 28. června mělo být 94 let, sám zdokumentoval stovky lidí, které zavraždil a umučil v rakouském koncentračním táboře Mauthausen, kde byl vězeňským lékařem. Heim si svou kancelář zdobil částmi těl svých obětí, lebku jednoho z jím popravených vězňů používal jako těžítko. Podle těch, kteří přežili, testoval práh bolesti svých obětí operacemi bez narkózy nebo jim přímo do srdce vpichoval injekce benzínu, jedu a dalších tekutin. Dělo se tak v rámci nacistického projektu, který měl za úkol objevit co nejprudší a nejlevnější jed.

Ředitel Wiesenthalova střediska v Izraeli Efraim Zuroff prohlásil, že informace o místě pobytu Heima získali ze dvou nezávislých důvěryhodných zdrojů. Na informace vedoucí k Heimově dopadení je vypsána odměna sedm a půl milionu korun. Zuroff se svým týmem dnes v rámci Operace poslední šance odlétá do chilského města Puerto Montt, kde také žije Heimova dcera. Zločince chtějí lovci nacistů vypátrat i s pomocí kampaně v místním chilském a argentinském tisku. „Doufáme, že naše přítomnost na místě upoutá pozornost, která nám umožní potřebné informace získat,“ cituje Reuters Zuroffa.

Zuroff věří, že Doktor Smrt žije, protože o jeho bankovní konta v Berlíně, na nichž je téměř 30 milionů korun, se dosud jeho děti nepřihlásily. Kdyby to prý udělaly, byl by to důkaz, že je Heim po smrti. Jeho potomkům také připadnou cenné papíry v celkové hodnotě 18 milionů korun. Další indicií Heimovy existence je fakt, že jeho syn nedávno poukázal na dvě soukromé adresy v přepočtu sedm milionů korun, a to, že Heimova dcera také žije na jihu Chile.

Reportér TV Nova Stanislav Motl je ale k informaci skeptický. Ve Studiu ČT24 vysvětlil, že podobné zprávy týkající se Heima se periodicky opakují již řadu let. Místopředseda České rady pro oběti nacismu Tomáš Jelínek se spolu s Motlem shodli v tom, že význam stíhání válečných zločinců má dnes, 63 let po válce, význam spíše symbolický. Je třeba o zločinech hovořit, pojmenovat je a upozornit na nebezpečí jakékoliv totality, ať přichází zprava či zleva.

Stovky nacistů hledaných pro válečné zločiny utekly po druhé světové válce do Latinské Ameriky, hlavně do Argentiny, Chile, Paraguaye a Brazílie. Heim byl po válce dva a půl roku zadržován americkými vojáky, ale později byl bez soudu propuštěn, protože se do zajateckého tábora dostal jako řadový voják. Motl připomněl, že v Německu Heim vykonával lékařskou praxi a měl v Berlíně dokonce činžovní dům. V roce 1962 zmizel poté, co Spolková republika Německo začala stíhat lékaře, kteří působili v koncentračních táborech.

  • Vězni v koncentračním táboře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/305/30435.jpg
  • Aribert Heim autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/305/30434.jpg