Srbský soud rozhodne o vydání Karadžiče do Haagu tento týden

Bělehrad - Radovan Karadžič bude s největší pravděpodobností vydán Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) do Haagu v první polovině týdne. Srbský soud už předem oznámil, že Karadžičovo odvolání proti přesunu zamítne. Bývalý předák bosenských Srbů bude v Haagu čelit obviněním z genocidy a válečných zločinů.

Muvčí srbského tribunálu pro válečné zločiny Ivana Ramičová ale odpoledne uvedla, že odvolání soudu ještě nedorazilo. Podle jejích slov srbská pošta informovala, že všechny zásilky byly odeslány na místní pošty, které je mají doručit příjemcům, ale v poště srbského tribunálu nic nebylo.

Karadžičův právník poslal odvolání v pátek z pošty v malé obci v Bosně, jeho doručení proto může trvat několik dní. Advokát chce vydání svého mandanta co nejvíce oddálit. Jde mu prý hlavně o to, aby Karadžić byl v Bělehradu ještě v úterý večer, kdy se má uskutečnit demonstrace na jeho podporu. „Úřady využívají všech nezákonných prostředků, aby ho vyslaly do Haagu ještě před demonstrací,“ řekl Vujačić novinářům bez dalších podrobností.

Třiašedesátiletému Karadžičovi hrozí čtyřicetiletý trest. Hájit se chce sám, podobně jako kdysi srbský prezident Slobodan Milošević. Podle ICTY by ale měl mít zkušené obhájce, protože jeho případ je velmi složitý.

Jak ve Studiu ČT24 uvedl zpravodaj ČT Karel Rožánek, většina Srbů vnímá Karadžiče spíše pozitivně - jako ochránce Srbů před Chorvaty a bosenskými Muslimy v Bosně. Část Srbů ho ale přesto chápe jako přítěž, která brání v cestě země do Evropské unie. To také vede k domněnce, že bývalý srbský premiér Vojislav Koštunica o jeho pobytu věděl a ke Karadžičově dopadení přispěly volby a nástup nové, proevropské vlády.

Způsob, jakým byl Karadžić dopaden, v jakém byl stavu a jak trávil posledních 13 let, boří podle Rožánka legendu srbského hrdiny, který je dobře schovaný, užívá si peněz a vysmívá se policii, která ho nemůže dopadnout. Kromě toho Srbové obecně nemají rádi politiky, proto jsou jejich sympatie spíše na straně stále unikajícího generála Ratka Mladiče. Toho vnímají jako vojáka, který bojoval za svou vlast a jako jediný z války neprofitoval. Jeho dopadení bude nyní podle Rožánka ještě obtížnější, protože bude po zadržení Karadžiče určitě obezřetnější a navíc ho zřejmě kryjí bývalí kolegové z armády. Podle několika zdrojů by se ale i Mladić mohl ukrývat v Bělehradě.

ICTY nemá mezi Srby podle Rožánka obecně dobrou pověst, především proto, že neměří všem stejným metrem. Hovoří se o případech bosenského velitele mudžáhidů ve Srebrenici Nasera Oriče nebo bývalého kosovského premiéra Ramushe Haradinaje, které haagský tribunál zprostil obžaloby.

Karadžičovo dopadení zkomplikoval jeho dvojník, Petar Glumac, který se skutečně živí jako léčitel. Vyšetřovatelé se nejprve domnívali, že jde o jednu osobu, a sice o Karadžiče v převleku, srbská média ale vypátrala skutečného Glumaca, žijícího na severu země.

Ratko Mladić a Radovan Karadžić
Zdroj: ČT24