Izraelci prý nutí nemocné Palestince ke špionáži

Tel Aviv/Jeruzalém - Izraelští agenti prý nutí nemocné Palestince, aby se výměnou za péči stali informátory. Tvrdí to lékaři z telavivské organizace Human Rights. Podle serveru BBC jen v Gaze zdokumentovali na třicet podobných případů. Takové získávání "špionů" ale odporuje mezinárodnímu právu. Izrael podezření z neobvyklého verbování informátorů odmítá a tvrdí, že agenti pacienty jen vyslýchají kvůli bezpečnosti.

Od června 2007, kdy kontrolu nad pásmem Gazy získal militantní Hamas, pouštěl Izrael do oblasti pouze humanitární pomoc. Opustit Gazu jako pacient je jednou z mála možností, jak se z oblasti dostat. Podle zprávy ochránců lidských zpráv se ale nemocní Palestinci stali přístupným a důležitým cílem izraelské tajné služby.

Jsou nám k ničemu, tvrdí Izraelci

Izraelská vláda se ale brání. Každý, kdo vstoupí do Izraele, prý musí sdělit důvod své návštěvy. Proto se agenti o pacienty zajímají. „Ti lidé nám navíc ani nejsou schopni pomoci,“ vyjádřil se k problému mluvčí ministra obrany Šlomo Dror. „V momentě, kdy se vrátí z Izraele zpět do Gazy, jsou už podezřelí z kolaborace. Neplýtváme časem na ty, kteří nám pomáhat nemohou.“

V sobotu poskytl Izrael dočasné útočiště více než 180 příznivcům palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Mnoho z nich bylo zraněno a ošetřeno v izraelských nemocnicích.