Nejslavnější hacker Gary McKinnon byl vydán americkým úřadům

Londýn - Britský mistr v ilegálním pronikání do chráněných internetových stránek Gary McKinnon bude dnes vydán americkým zákonným úřadům podle rozhodnutí britského soudu z minulého týdne. Spojené státy tak docílili dlouholeté snahy získat povolení k jeho převzetí. Sebevědomý hacker se zapsal do "historie kybernetiky" v roce 2001 a 2002, kdy pronikl široké databáze serverů americké armády a úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Ihned po ohlášení verdiktu o osudu McKinnona oznámili jeho právníci, že se s případem obrátí nejvyšší instanci, kterou je Evropský soudní dvůr. Své argumenty chtějí opřít o zákonná práva pro občana Evropské unie. V britských politických kruzích se nad vydáním McKinnona objevili pozoruhodné reakce. Někteří tvrdí, že britský počítačový mág prokázal americkým armádním službám cennou službu, když upozornil na zranitelnost jejich serverů. Díky tomu by se mohl spíše stát zaměstnancem samotných postižených institucí jako výkonný expert na problematiku zabezpečení.

Podle údajů správy Pentagonu napadl na 97 tisíc počítačů během 13 měsíců. Počítačovými odborníky byl označen za vůbec nejnebezpečnějšího hackera v historii. Na svou obhajobu u soudu uvedl, že při svém jednání se chtěl ujistit, jakým způsobem jsou tyto stránky proti podobným operacím zabezpečeny, navíc prý usilovně pátral po jakémkoli důkazu, který by poukazoval na tajné informace vlády o výskytu UFO. Žádné stopy prý zvídavý hacker nenašel.