Bouře Fay potřetí udeřila na Floridě

Palm Bay – Třetí útok bouře Fay má za sebou Florida. Rozmary počasí připravily o život podle floridského guvernéra Charlieho Crista šest lidí a zaplavily stovky domů. Ve čtvrtek se utopili dva surfaři, kteří i přes varování vyrazili na moře. Další čtyři osoby podle floridského guvernéra zahynuly při dopravních nehodách zaviněných nepříznivým počasím. Na území na jihovýchodě Spojených států bouře prudce udeřila už ve středu. Řada lidí je bez dodávek elektřiny.

Obyvatelé postižených oblastí se obávají, že kvůli povodním mohou do jejich domů proniknout krokodýli nebo nebezpeční hadi. Řada lidí zůstává bez dodávek elektřiny poté, co silný vítr a padající stromy přerušily elektrická vedení. Podle úřadů se jedná o 66 tisíc domácností. Škody na Floridě jsou zatím vyčísleny na asi 25 milionů dolarů (410 milionů korun).

Po včerejším úderu bouře Fay vyhlásil americký prezident George Bush na Floridě stav ohrožení. Obyvatelům zasaženým bouří pomáhá národní garda. Meteorologové si nejsou jisti, co se s Fay bude nadále dít, očekávají však, že se přesune k Mexickému zálivu a postupně se rozptýlí nad Alabamou nebo Mississippi.

„Je to jedna z nejnepředvídatelnějších bouří, které jsme zažili. Nikdo s jistotou neví, kam se bude dál přesouvat. Je proto důležité, aby si lidé zapnuli rádio nebo televizi a sledovali místní zprávy,“ doporučil ovšem floridský guvernér Charlie Crist.

Bouře Fay se na Floridu přesunula z Karibiku, kde také zabíjela. Většina z 57 mrtvých přišla o život na Haiti v autobusu, jehož řidič se pokoušel projet rozvodněnou řeku.

Florida bojuje s bouří
Zdroj: ČT24