Vdovec po Bhuttové: Válku s terorismem prohráváme

Mingora (Pákistán) - Násilnosti v údolí Svát pokračují. Deset lidí zabili v pondělí ozbrojenci, když granátomety zaútočili na dům místního vládního činitele. Zabili tři členy jeho rodiny a sedm příslušníků ochranky, oznámila místní policie. V návaznosti na to kandidát na prezidenta Ásif Alí Zardárí prohlásil, že svět svou válku s terorismem prohrává. Pákistánské ministerstvo vnitra v reakci na rostoucí vlnu násilností zakázalo teroristické hnutí Taliban.

Bezpečnostní situace v Pákistánu se zhoršila poté, co minulý týden odstoupil z funkce prozápadní prezident Parvíz Mušaraf, což se negativně projevilo nejen na náladě veřejnosti, ale i na úrovni ekonomiky. Místní měna, rupie, klesla v pátek na historické minimum vůči dolaru.

Předseda vládní Pákistánské lidové strany Ásif Alí Zardárí (52), který se bude ucházet o úřad pákistánského prezidenta, v rozhovoru pro britskou BBC prohlásil, že svět prohrává válku proti terorismu.

Ásif Alí Zardárí:

„Je to povstání. Je to naše země a my ji budeme bránit.“

Vdovec po někdejší pákistánské premiérce a pozdější vůdkyni opozice Bénazír Bhuttové, která byla loni v prosinci zavražděna, se bude o prezidentské křeslo ucházet na začátku září.

Boje mezi vládními vojáky a islámskými ozbrojenci v údolí Svát, které leží na severozápadě Pákistánu, trvají sporadicky už pět let, v posledních týdnech výrazně zesílily. Do této oblíbené turistické destinace začali v loňském roce pronikat afghánští bojovníci Talibanu. Jen za poslední měsíc uteklo před boji v severozápadní části země na 200 tisíc lidí, kteří podle humanitárních organizací naléhavě potřebují pomoc.

Taliban je v Pákistánu zakázaný

Pákistánská vláda zakázala činnost militantní skupiny Taliban. Teroristé mají zmražené bankovní účty. Vláda přistoupila k tomuto opatření poté, co členové skupiny vyhodili do povětří továrnu na munici, kde zemřelo 67 lidí.

Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik prohlásil: "Každý, kdo bude mít
vazby na tuto organizaci, bude šířit její literaturu nebo její zprávy a
bude jí finančně i jinak pomáhat, bude podle zákonů potrestán."

Vláda nechtěla Taliban oficiálně zakázat, protože s ním vyjednávala příměří v kmenových oblastech sousedících s Afghánistánem. Vláda nyní všechna jednání zastavila, protože radikálové podle ní stejně nedodržovali podmínky předchozích dohod o zastavení bojů.