Američtí demokraté se snaží ukázat, že všichni stojí za Obamou

Denver (Colorado) - V coloradském Denveru v pondělí začal sjezd americké Demokratické strany, na kterém bude ve čtvrtek oficiálně nominován kandidát pro prezidentské volby. Sjezd se snaží přesvědčit, že napětí ve straně neexistuje a že všichni stojí za vítězem primárek Barackem Obamou. Jeho žena Michelle ve svém vystoupení vyzvedla jeho schopnosti a oddanost rodině. Bude podle ní výjimečný prezident. I přes poslední nepříznivé výsledky volebních výzkumů a vnitřní napětí jsou demokraté přesvědčeni, že Barack Obama nakonec vstoupí do Bílého domu jako prezident Spojených států.

„Ukážeme na tomto stranickém sjezdu všem Američanům, proč potřebujeme Baracka Obamu a Joea Bidena v Bílém domě,“ prohlásil v zahajovací řeči šéf demokratů Howard Dean, podle nějž jsou demokraté nejdynamičtější a nejvíce motivovanou stranou, která Americe přinese vytouženou změnu. Současně Dean před více než 4 000 delegáty zaútočil na vládu prezidenta Bushe. „Nemůžeme si už dovolit další čtyři roky podobně nevýkonné vlády,“ prohlásil.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve své řeči zdůraznila, že hlavním úkolem budoucího prezidenta bude přivést vojáky Spojených států z Iráku zpátky domů. „Barack Obama válku v Iráku zodpovědně ukončí,“ prohlásila Pelosiová.

Michelle Obamová: Věříme v americký sen 

Michelle Obamová

„Proč Barack kandiduje? Aby ukončil válku v iráku, aby se postaral o všechny rodiny ve Spojených státech, aby měli všichni zdravotní péči a děti chodily do škol."

S velkým napětím byl očekáván projev manželky prezidentského kandidáta demokratů Michelle Obamové, jejíž řeč se zaměřila na manželův osobní život. V projevu, předneseném před davy nadšených příznivců mávajících s tabulemi s nápisy Michelle, uvedla, že ona i její manžel byli vychováni tak, aby ctili americké hodnoty a věřili v americký sen. Popsala také, jak vyrůstala v dělnické rodině v Chicagu. „Co mne napadlo, když jsem se poprvé setkala s Barackem, bylo, že i když měl takové legrační jméno a i když vyrostl na vzdálené Havaji, jeho rodina se přesto podobala mé,“ prohlásila.

Současně se také postavila proti republikánské kritice, která Obamu líčí jako chladnou celebritu. „A nakonec, po všem, co se během těchto 19 měsíců přihodilo, je Barack Obama, kterého znám dnes, stejným mužem, do kterého jsem se před 19 lety zamilovala“, uvedla Michelle Obamová. „Přišla jsem sem jako manželka, která miluje svého manžela a věří, že bude mimořádným prezidentem. Přišla jsem sem jako matka, jejíž dcery jsou srdcem mého srdce a středem mého světa,“ uvedla.

Těžce nemocný senátor Edward Kennedy, který patří k nejpopulárnějším demokratickým politikům, označil před nadšenými davy demokratů nadcházející časy za „období naděje“ pro lepší budoucnost Ameriky. „Práce začíná nanovo, naděje opět povstává a sen žije dál.“

Během sjezdu však bude muset strana nejspíše řešit rozpory mezi delegáty, kteří podporují Obamu, a těmi, co stáli za jeho hlavní soupeřkou z demokratických primárek Hillary Clintonovou. Sama Clintonová sice za Obamou stojí a vyzývá své stoupence, aby ho podpořili, necelá třetina z nich ale hrozí, že to neudělá. Clintonová na sjezdu vystoupí v úterý, její manžel Bill pak ve středu. Navíc nejnovější předvolební výzkumy veřejného mínění ukázaly, že popularita republikánského rivala Johna McCaina se poprvé vyrovnala oblíbenosti jeho demokratického soupeře. Celonárodní sjezd republikánů začne 1. září v minnesotském St. Paulu.