Pacientům po infarktu by měla pomoci malá lest

Londýn - Chůze je pro pacienty po infarktu nejvhodnější rehabilitací. Nový projekt univerzity v Portsmouthu, který si v podstatě pohrává s jejich mozkem, by jim měl pomoci s motivací a donutit je k větším výkonům. Jedná se o kombinaci běhacího pásu a jednoduché verze virtuální reality.

„Je to podvod cílený na mozek pacientů,“ říká chiropraktička Weny Powellová, která projekt řídí. „Po úraze nebo infarktu se mnoho především starších pacientů chůze bojí. Necítí se na svých nohou jistě nebo se nedokáží donutit k dostatečně dlouhým a intenzivním procházkám.“

Pacient kráčí na běžícím páse a na stěny kolem něj je promítán obraz ubíhajícího prostředí. V podstatě jde o svého druhu virtuální realitu. Prostředí však ubíhá o trochu pomaleji, než by vzhledem k tempu pacientovy chůze mělo - což mozek nutí se přizpůsobit. Chůze se zrychlí a přínos zvýší až o 20 %, aniž by si to pacient uvědomil. „Odpadá strach z pádu, nedůvěra a díky zajímavým virtuálním prostředím i nuda,“ shrnuje Powellová.

„Jasně vidíme zlepšení v síle a odolnosti pacientů,“ říká doktorka Jane Williamsová z nemocnice v Portsmouthu, kde se zařízení již úspěšně využívá. Klinické testy zařízení probíhají v Kanadě.