Do měsíce opustí Rusové území Gruzie

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes po jednání s představiteli Evropské unie v Moskvě souhlasil se stažením ruské armády z Gruzie. Kladl si ale dvě podmínky. Jednotky by měly území kolem Jižní Osetie opustit, až když zde začnou působit pozorovatelé Evropské unie. Medveděv také žádal záruky, že Gruzie se zdrží dalších násilných akcí. Spojené státy dnes oznámily, že vzhledem k politice Moskvy v Gruzii odstupují od smlouvy o civilní jaderné spolupráci s Ruskem.

Podle Dmitrije Medveděva se Evropská unie ústy diplomatů zaručila, že k dalšímu násilí ze strany Gruzie nedojde. Souhlasil proto s rozmístěním asi dvou set pracovníků unie, kteří v Jižní Osetii budou působit v rámci pozorovací mise. K jejich rozmístění by mělo dojít nejpozději 1. října. 

Rusové se stáhnou z Gruzie, Osetii a Abcházii ale zřejmě neopustí

Nicolas Sarkozy:

„Do týdne opustí Rusové Poti, do měsíce pak území Gruzie.“

Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho se Rusko také zavázalo opustit své pozice kolem Poti. "Do týdne oblast opustí, do měsíce pak ruské jednotky zmizí z území Gruzie, což ovšem nezahrnuje region Osetie a Abcházie," prohlásil Sarkozy.

Ten také naznačil, že pokud dohodu Rusko splní, nebude důvod k tomu, aby unie přerušila s Moskvou jednání o strategické spolupráci. V říjnu tak zřejmě proběhne společný summit EU a Ruska, na kterém by se detaily smlouvy měly dojednat.

Na čem se ale Medveděv se Sarkozym opět neshodli je uznání nezávislosti Abcházie a Osetie. Zatímco Moskva oba regiony v separatistických ambicích podporuje, Sarkozy s takovým postupem nesouhlasí.

Nicolas Sarkozy ještě v pondělí večer odletěl do Gruzie, aby zde o dalším postupu jednal s prezidentem Michailem Saakašvilim.

Stažení ruských jednotek z Gruzie měl zaručit už šestibodový mírový plán, který před třemi týdny v Moskvě Sarkozy vyjednal. I přesto, že Rusko na dohodu přistoupilo, jeho armáda ale dál operovala na území Gruzie. Jednotky manévrovaly na hranicích Abcházie a Osetie a také kolem strategického přístavu Poti. 

Delegace EU a Medveděv dnes také oznámili, že další mezinárodní jednání o bezpečnosti v oblasti začnou 15. října v Ženevě. Tři dnes dojednané body - stažení ruských jednotek z Gruzie, vyslání mezinárodních pozorovatelů do Gruzie a oznámení jednání o Jižní Osetii a Abcházii v Ženevě - se přičlení k již schválenému šestibodovému mírovému plánu.

George Bush: USA ruší dohodu s Ruskem o civilní jaderné spolupráci

Americký prezident George Bush dnes prohlásil, že kvůli operacím ruských jednotek na území Gruzie odstupují USA od dohody o civilní jaderné spolupráci, kterou Washington s Moskvou podepsal letos v květnu.

V prohlášení ministryně zahraničí Condoleezzy  Riceové se uvádí: „Činíme tak s velkým politováním.“ Dohoda upravovala skladování uranu a jaderného odpadu či vývoj jaderných reaktorů. Smlouva ještě nevstoupila v platnost, čekalo se na schválení Kongresu.

Nejmenovaný zástupce ruského ministerstva zahraničí označil krok Spojených států za politováníhodný. „Toto rozhodnutí brání v cestě k rozvoji dalších bilaterálních vztahů,“ prohlásil.

Dnes vyjednané body dohody delegace EU a Ruska

POZOROVATELÉ EVROPSKÉ UNIE: 
EU rozmístí nejpozději 1. října nejméně 200 pozorovatelů na hranici mezi Gruzií, Jižní Osetií a Abcházií.

STAŽENÍ RUSKÝCH JEDNOTEK:
Ruské jednotky se do 7 dnů stáhnou z oblasti od přístavu Poti až po město Senaki. Podmínkou je, že Gruzie podepíše závazek, že vůči Abcházii nepoužije sílu.

Úplné stažení ruských jednotek z regionů hraničících s Jižní Osetií a Abcházií do jejich původních posádek se uskuteční do deseti dnů od rozmístění pozorovatelů EU.    

STAŽENÍ GRUZÍNSKÝCH JEDNOTEK:
Gruzínské jednotky se musí vrátit do svých posádek do 1. října.

POZOROVATELÉ OBSE A OSN:
Pozorovatelé Organizace spojených národů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, rozmístění na pomezí Jižní Osetie a Abcházie před srpnovým konfliktem, budou pokračovat ve své úloze.

MEZINÁRODNÍ ROZHOVORY:
Začnou 15. října v Ženevě. Jednat se bude o otázkách bezpečnosti a stability na Kavkaze.

                                                                       Zdroj: ČTK