Moskevské vojenské muzeum ukazuje válku v Gruzii z ruského pohledu

Moskva - Ve vojenském muzeu v Moskvě byla otevřena výstava, na níž jsou soustředěny trofeje ruské armády z nedávné války s Gruzií. V místnosti velikosti tenisového kurtu procházejí rodiny kolem pušek a uniforem ukořistěných v Gruzii, prohlížejí si fotografie mrtvých gruzínských vojáků a vítězných ruských tanků. Expozice předkládá podle agentury Reuters jednostranný pohled na rusko-gruzínský konflikt.

Na řadě fotografií je vidět gruzínské střely křižující nebe, jiné ukazují zničené budovy v jihoosetském hlavním městě Cchinvali. Několik vitrín zaplňují gruzínské pušky a uniformy dodané z USA, mapa popsaná poznámkami v gruzínštině, na níž je šipkami znázorněn postup armády do Jižní Osetie. Na jiných fotografiích je vidět naříkající jihoosetské ženy, zraněné ruské vojáky a spálená a znetvořená těla Gruzínů. Další skupina fotografií znázorňuje naopak gruzínské vojáky, kteří pózují se svými přáteli nebo hodují na recepci.

U východu z výstavy, který ústí do velké haly vyzdobené obrazy vojáků Rudé armády drtících nacisty za druhé světové války, je kolekce fotografií pod velkým červeným otazníkem. Čtyři fotografie zobrazují gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho s široce otevřenými ústy i vyděšenýma očima, jenž se ve strachu před domnělým blížícím se leteckým bombardováním ruské armády choulí pod neprůstřelnou vestou, kterou drží jeho bodyguardi. Fotografie byla pořízena v gruzínském městě Gori 11. srpna.

Gruzínská armáda vtrhla 8. srpna do odštěpenecké provincie Jižní Osetie s odůvodněním, že musí zabránit Jihoosetům ničit gruzínské vesnice. Vpád gruzínských vojáků do provincie vyvolal rozsáhlou protiofenzivu ruské armády, která svůj krok zdůvodnila zase tím, že musí zabránit Gruzii v zabíjení nevinných civilistů. Válka skončila po pěti dnech, kdy gruzínská armáda kapitulovala a stáhla se.