Vandal znesvětil na francouzském hřbitově muslimské hroby

Paříž - Hákové kříže a hesla proti islámu se objevily na pěti stech muslimských hrobech na hřbitově poblíž Arrasu na severu Francie. Neznámý vandal posprejoval náhrobní kameny, o případu informovaly místní úřady, čin odsoudili francouzští politici.

Stejný hřbitov přitom podobně znesvětil vandal již letos v dubnu, tehdy sprejem popsal asi 150 hrobů. Od té doby hlídala místo policie. Nebylo to ale nic platné, ničitel udeřil znovu. Tentokrát znesvětil až 500 hrobů. Policisté přitom ještě o půlnoci hřbitov procházeli, nic podezřelého ale nezaznamenali.

Vandalismus už odsoudil francouzský premiér François Fillon, podle něj jde o útok na památku padlých. Proto prý bude čin řádně vyšetřen a potrestán. Vůdkyně opozičních socialistů Martine Aubryová prohlásila, že akt je útokem na samy základy republiky, a řekla, že soucítí s muslimskou komunitou ve Francii obzvlášť dnes, kdy slaví jeden z největších islámských svátků íd al-adhá, neboli svátek oběti.  

V areálu hřbitova je pochováno kolem 40 tisíc padlých vojáků z první světové války. Mezi francouzskými vojáky sloužilo i mnoho mužů z kolonií ze severoafrického Magribu, zejména pak z Maroka.

Vydáno pod