Le Pen se chce odvolat na evropský soud pro lidská práva

Paříž - Na evropský soud pro lidská práva se hodlá po včerejším rozhodnutí soudu francouzský krajně pravicový nacionalista Jean-Marie Le Pen. Odvolací soud totiž potvrdil rozsudek za spoluúčast na obhajobě válečných zločinů a na popírání zločinů proti lidskosti. Platí tak trest tří měsíců vězení podmínečně a pokuta 10.000 eur (260.000 korun).

Le Pen byl poprvé odsouzen na základě svých výroků z roku 2005 na téma nacistické okupace Francie. Tehdy v rozhovoru pro krajně pravicový časopis Rivarol řekl, že nacistická okupace nebyla nějak zvlášť nelidská, i když prý nebylo možné vyhnout se přehmatům. Jeden z nejkontroverznějších jeho výroků byla pak věta, že obyvatelé obce Oradour-sur-Glane možná ke svému zmasakrování nacisty v roce 1944 zavdali příčinu sami. Podle jiného jeho vyprávění pak bylo gestapo spíše ochráncem francouzských civilistů.

Současné rozhodnutí odvolacího soudu pokládá Le Pen za nový případ omezování svobody vyjadřování a slíbil, že se opět odvolá. Jeho advokát upřesnil, že šéf strany Národní fronta se obrátí na evropský soud pro lidská práva, kde „očekává pro sebe příznivější ovzduší“.

Le Pen se navíc brání, že jeho výroky pro časopis Rivarol byly vytržené z kontextu. Trestu neunikl ani redaktor, který článek napsal a vedoucí vydání, kteří byli odsouzeni k pokutám 2000 a 5000 eur.