Ze slovenské vlády odešel ministr kvůli podezřelému výběrovému řízení

Bratislava - Již posedmé se mění složení slovenské vlády v čele s Robertem Ficem. Dnes rezignoval ministr výstavby a regionálního rozvoje Marian Janušek ze Slovenské národní strany (SNS). Vaz mu zlomilo podezřelé výběrové řízení z roku 2007. Ve funkci ho nahradí jeho stranický kolega Igor Štefanov.

Fico minulý týden vyzval ministra k rezignaci. Pokud by Janušek demisi nepodal, Fico by zřejmě u prezidenta Ivana Gašparoviče jeho odchod zařídil. Hlava státu by Januška odvolala.

Janušek se musel místa ve vládě vzdát poté, co údajně porušil zákon při výběrovém řízení na služby potřebné při čerpání peněz z Evropské unie. Nesrovnalosti ve výběru odhalila kontrolní komise.

Podle ní ministerstvo informovalo o zakázce za 119,5 milionu eur jen na úřední desce, možná i proto se do soutěže přihlásil jen jeden uchazeč, a to konsorcium firem Zamedia a Avocat. To pak ve výběrovém řízení zvítězilo i přesto, že nesplnilo podmínky a mělo být ze soutěže vyloučeno. Janušek doposud všechna pochybení odmítal.

Podle slovenských médií je na celé záležitosti podezřelé i to, že soutěž vyhrála právě společnost, která má vazby na Slovenskou národní stranu. Tisk tvrdí, že na smlouvě s vítězem sporného řízení je i Štefanovovo jméno. Štefanov totiž doposud působil na ministerstvu výstavby jako ředitel Agentury na podporu regionálního rozvoje.

Vydáno pod